7 boeken over hooggevoelige kinderen

Ben je erachter gekomen dat je kind hooggevoelig is of heeft iemand jou erop gewezen? Weet dat hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit geen diagnose is, want het is namelijk geen medische aandoening. Het is een karaktereigenschap, die voorkomt bij ongeveer 1 op de 5 kinderen, volwassenen en ook bij dieren. Als je kind hooggevoelig blijkt te zijn, dan is het belangrijk om je hierin te verdiepen door erover te lezen, zodat je weet wat deze eigenschap precies inhoudt en hoe je je kind het beste begeleidt.

Er zijn verschillende boeken hierover geschreven, waaronder de volgende 7 boeken:

 1. Het hoog sensitieve kind
  Een Hoog Sensitief Kind (HSK) is bedachtzamer en gevoeliger en raakt makkelijker overweldigt door heftige emoties dan het gemiddelde kind. Hoewel een HSK vaak creatief en slim is, krijgt het geregeld het label ‘angstig’, ‘geremd’ en ‘zenuwachtig’. Om te voorkomen dat een HSK nog langer als ‘probleemkind’ wordt bestempeld, heeft Elaine N. Aron het boek Het hoog sensitieve kind, help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt, geschreven. Zij laat in dit baanbrekende boek zien hoe ouders en leraren het hoog sensitieve kind, vanaf de geboorte tot aan de puberteit, het beste kunnen begeleiden.
 2. Wegwijs in hooggevoeligheid
  In het boek Wegwijs in hooggevoeligheid, gids voor ouder en kind, legt Gerarda van der Veen uit hoe je weet of je kind hooggevoelig is, zodat je als ouders de beste zorg en begeleiding kunt bieden. Het boek geeft een uitgebreide beschrijving van kenmerkende aspecten van deze karaktereigenschap, maar ook tips voor begeleiding in verschillende leeftijdsfasen, van kleutertijd tot puberteit.
  Hoe is het voor een kind om hooggevoelig te zijn? Dochter Erienne (14 jaar) voegt aan deze gids haar belevingen toe, over onder meer omgaan met verandering, afscheid nemen en overprikkeling. In vlotte anekdotes schetst zij een beeld van hoe zij, terwijl zij opgroeide, leerde omgaan met haar sensitiviteit. Dat maakt deze gids ook voor kinderen een wegwijzer in hooggevoeligheid.
 3. Hoogsensitieve kinderen
  Ouders van hoogsensitieve jongens en meisjes lopen in de opvoeding tegen flinke uitdagingen aan. Hoe stel je grenzen zonder in drama’s terecht te komen? Hoe vergroot je het zelfvertrouwen van je kind en hoe leer je je kind omgaan met de overweldigende buitenwereld? Hoe ontstaan die woedeaanvallen en waarom is er die onophoudelijke vraag om aandacht? Pas als je dat begrijpt kun je adequaat en effectief reageren. In het boek Hoogsensitieve kinderen dat een praktische leidraad is voor ouders en professionals, biedt Esther Bergsma hiervoor een rijk palet aan waardevolle methoden en adviezen. De positieve, opbouwende benadering die je leert in dit boek brengt rust, inzicht en overzicht in jouw leven en dat van je kind. Het resultaat: een kind dat leert omgaan met zijn bijzondere eigenschappen, zodat het opgroeit tot een wijs, krachtig én gelukkig hoogsensitief mens.
 4. Mijn kind is hooggevoelig
  Hooggevoelige kinderen hebben een specifieke aanpak nodig. Hooggevoeligheid (ook wel hoogsensitiviteit of HSP – highly sensitive person – genoemd) komt heel vaak voor, maar niet iedereen er- en herkent het. Wat is hooggevoeligheid precies? Hoe herken je het? En hoe ga je ermee om? Het boek Mijn kind is hooggevoelig, dat een wegwijzer is voor ouders, leerkrachten en hulpverleners gaat uit van een positieve benadering en legt de nadruk op het ontplooien van de talenten van het kind. De auteurs tonen aan hoe je het zelfvertrouwen van een hooggevoelig kind kunt stimuleren, zodat het beter leert omgaan met prikkels van buitenaf. Een onmisbare basisgids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners.
 5. Leven met hooggevoelige kinderen
  Susan Marletta-Hart laat in het boek Leven met hooggevoelige kinderen zien hoe we een hooggevoelig kind kunnen herkennen. Daarvoor gebruikt ze recente inzichten (deel 1). Ook staat haar boek vol verhalen: wat het bijvoorbeeld betekent voor zo’n kind om op kamp te gaan of waarom het zoveel last heeft van een kriebelend labeltje in een T-shirt (deel 2). Ten slotte geeft Susan 26 oefeningen, meditaties zoals ‘Wees luid’, ‘Visualiseer een schild’ en concrete tips voor ouders en andere opvoeders (deel 3).
 6. Hoogsensitief opvoeden
  Elk kind is uniek, en dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Die hoogsensitiviteit kan zowel de ouder als het kind laten struikelen. Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om de talenten van je kind tot bloei te laten komen. Het boek Hoogsensitief opvoeden, Ontdek en versterk de talenten van je kind, wil je daarbij helpen. Hoogsensitief opvoeden biedt concrete handvatten aan die ouders kunnen grijpen als ze even de draad kwijt zijn. De auteurs gaan daarbij uit van de talenten van je kind, en helpen je aan de hand van voorbeelden, ervaringen van andere ouders en veel praktische tips verder op weg.
 7. Gevoelige kinderen, wat kun je voor ze doen?
  Anne Marie van Bilsen is moeder van gevoelige kinderen en deelt in dit boek haar persoonlijke en haar praktijkervaringen met andere ouders. Zij heeft met een van haar zonen ondervonden dat het medische circuit geen oplossing bood voor zijn toenmalige problemen. Op zoek naar hoe dan verder, besloot zij zelf een opleiding te gaan volgen om haar jongste zoon te kunnen begeleiden en te helpen waar nodig: onafhankelijk van hulp van buitenaf. In het boek Gevoelige kinderen, wat kun je voor ze doen?, krijgen ouders & opvoeders uitleg hoe door middel van aanraking, massage, structuur en begeleiding de band met hun kind te verstevigen en het natuurlijk evenwicht te herstellen. Aan de hand van foto’s laat Anne Marie zien hoe je eenvoudig massage kunt toepassen op je kind, bijvoorbeeld als hulp bij het slapen. Aromatherapie kan erbij helpen je kind zich lekkerder in zijn vel te laten voelen, ook hierover lees je meer in dit boek.

Twijfel je of je kind hooggevoelig is?
En wil je het zeker weten, maak dan de test Is mijn kind Hooggevoelig? Als je kind hooggevoelig blijkt te zijn, is het de vraag of hij prikkels opzoekt (prikkelzoeker) of ze juist vermijdt (prikkelmijder)? Van de groep hooggevoelige kinderen is namelijk 30% prikkelzoeker ook wel ‘High Sensation Seeker’ (HSS) genoemd. Beiden kunnen overprikkeld raken. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen prikkelmijdende en -zoekende kinderen? Maar ook: Hoe kom je erachter of je kind een prikkelzoeker is? lees je in het blog: Hoe herken je een hooggevoelig en prikkelzoekend kind?

Nog meer boekentips
Naast deze boeken, zijn er ook boeken voor (jonge) kinderen om uit (voor) te lezen. Je vindt ze in dit blog: Boeken voor hooggevoelige kinderen. Vaak is het zo dat als je kind of kinderen hooggevoelig is/zijn, één van de of beide ouders deze eigenschap ook heeft/hebben. Wil je meer weten over het onderwerp ‘hoogsensitiviteit’? Lees dan het blog Ken je deze 5 boeken over hoogsensitiviteit?

Wil je je kind leren omgaan met emoties of zijn hooggevoeligheid? Pak dan nu je kans!
Voor de ouders die hun kind op een liefdevolle manier willen begeleiden, heb ik de online mini training Grip op de emoties van je hooggevoelige kind en de online training Hooggevoelig opvoeden, ontwikkeld. Want met meer kennis en vaardigheden kun je je kind beter helpen, zodat hij of zij lekker in z’n vel zit.

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

Andere blogs:

 

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met faalangst of zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom! Heb je een vraag en wil je persoonlijk begeleidt worden? Stuur gerust een mail naar christine@sterrenhemel.info.