Een hoogsensitief kind opvoeden, hoe doe je dat?

Het opvoeden van een hoogsensitief kind vraagt heel wat van ouders. Vooral als je niet (precies) weet wat hoogsensitiviteit is of als je zelf niet goed weet hoe je met je eigen hooggevoeligheid om moet gaan en nog zoekende bent. Weet dat hét hoogsensitieve kind niet bestaat en er dus ook geen kant-en-klare tips zijn die werken voor elke ouder met een hoogsensitief kind. Er zijn wel een aantal gemeenschappelijke succesfactoren in de opvoeding van een hoogsensitief kind.

Om je kind beter te kunnen begeleiden, is het belangrijk dat je hem begrijpt en openstaat voor hetgeen hij nodig heeft. Luister naar wat jouw kind je te vertellen heeft. Wees oprecht geïnteresseerd en geef hem de aandacht en liefde die hij nodig heeft. Dit kun je verder doen door te lezen over hoogsensitiviteit en over hoe je een hoogsensitief kind opvoedt. De volgende boeken helpen je daarbij:

 1. Vurig sensitief opvoeden, handvatten voor gevoelige kinderen met een sterke wil
  Een grote mond, een heftig temperament en toch ook een gevoelig, teer hartje … Een vurig sensitief kind balanceert voortdurend tussen twee uitersten: het heeft behoefte aan actie, maar raakt tegelijk ook heel snel overprikkeld. Voor ouders kunnen vurig sensitiefjes, ook wel hooggevoelige kinderen met een sterke wil genoemd, een ware uitdaging zijn. Dit boek leert je om je kind beter te begrijpen en je eigen handvatten te vinden, zodat je op een positieve manier met hem om kunt gaan. Waarom is opvoeden soms zo’n strijd? Hoe reageer je op driftbuien? En hoe kun je op een constructieve manier met elkaar communiceren? Dankzij de praktische stappenplannen in het boek Vurig sensitief opvoeden, handvatten voor gevoelige kinderen met een sterke wil en de vele tips breng je de rust in je gezin én help je je de talenten van je vurig sensitieve kind tot bloei te laten komen.
 2. Hoogsensitief ouderschap, zo blijf je als hoogsensitieve ouder in balans
  “Hoogsensitief zijn: er is al zoveel over gezegd en geschreven, maar een boek dat me vertelt hoe ik als hoogsensitieve ouder ook goed voor mezelf kan blijven zorgen, ben ik nog niet tegengekomen. Dat is de uitnodiging van het boek Hoogsensitief ouderschap, zo blijf je als hoogsensitieve ouder in balans. Pik eruit wat voor jou goed aanvoelt en vertaal het naar je eigen situatie. Vertrouw op jezelf: jij kent je gezin het beste. Wees ook mild voor jezelf: je bent sowieso als hoogsensitieve ouder iemand die geeft en blijft geven.
  Je gezin zal niets tekortkomen, daar ben ik zeker van. Ik wil je gewoon tonen hoe je af en toe je eigen grenzen wat beter kunt bewaken, zodat je ook de mooie kanten van het ouderschap en jouw hoogsensitiviteit meer mag beleven.”
 3. Temperamentvolle kinderen
  Ouders van temperamentvolle kinderen ervaren het opvoeden vaak als heel zwaar en niet zelden zijn ze terechtgekomen in een negatieve spiraal van straffen, negeren of schreeuwen. Als je een temperamentvol kind goed begeleidt en ondersteunt, zul je daar steeds meer de vruchten van plukken. Dit vraagt om een andere manier van opvoeden dan de opvoeding van een niet-temperamentvol kind. Heb jij een kind dat opvliegender lijkt te zijn dan andere kinderen? Lijkt jouw kind soms koppiger dan anderen of kan hij van slag raken van iets waarvan je het totaal niet had verwacht? Dan lijkt het er op dat je te maken hebt met een temperamentvol kind. Het boek Temperamentvolle kinderen, zo geef je het beste aan gevoelige, intense kinderen met een sterke eigen wil, staat vol tips hoe je hiermee omgaat.

Wil je meer weten over het onderwerp ‘hooggevoelige kinderen’? Lees dan het volgende blog: 7 boeken over hooggevoelige kinderen. Naast deze boeken, zijn er boeken voor (jonge) kinderen om uit (voor) te lezen. Je vindt ze in dit blog: Boeken voor hooggevoelige kinderen. Vaak is het zo dat als je kind(eren) hooggevoelig is/zijn, jij en/of je partner dat ook is/zijn. Wil je je verdiepen in je eigen hoogsensitiviteit? Er zijn verschillende leuke en interessante boeken over ‘hoogsensitiviteit’ geschreven. Je vindt ze in het blog: Ken je deze 5 boeken over hoogsensitiviteit?

Online training
Een hooggevoelig kind opvoeden, kan op z’n tijd best een uitdaging zijn. Vooral als je vroeger niet geleerd hebt hoe je omgaat met je eigen hooggevoeligheid. En als dit met vallen en opstaan is gegaan. Daarom heb ik de online training online training Hooggevoelig Opvoeden ontwikkeld. In deze uitgebreide online training komen onderwerpen aan bod die voor de opvoeding en begeleiding van je hooggevoelige kind erg belangrijk zijn. Zo leer je je kind om grip te krijgen op zijn emoties, zodat hij minder last heeft van woedeaanvallen of huilbuien. Verder leer je hem hoe hij omgaat met zijn hooggevoeligheid, zijn kwaliteiten inzet, meer zelfvertrouwen krijgt en hoe je stress en overprikkeling kunt verminderen of voorkomen. Daarnaast vertel ik jou hoe je een liefdevolle band met je kind opbouwt, zodat er minder strijd tussen jullie is. Maar ook jij komt aan bod. Zo weet je na het volgen van deze training wat je moet doen om meer energie te krijgen voor leuke dingen en hoe je meer rust ervaart. Zodat je meer geniet van en met je gezin.

Hulp nodig?
Beland je regelmatig in een strijd met je kind? Zit jij of je kind niet lekker in je/zijn vel? Kortom je kunt wel wat ondersteuning gebruiken van iemand die ervaringsdeskundige en expert is op dit gebied? Modder niet langer aan en neem contact met mij op. Dan kijken we samen hoe ik je kan helpen of stel je vraag in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen.


Geschreven door:
Christine Hemel | HSP- en kindercoach
(Holistisch gezins- en kindertherapeut i.o.)

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met faalangst of zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom! Heb je een vraag en wil je persoonlijk begeleidt worden? Stuur gerust een mail naar christine@sterrenhemel.info.