Wat doe je als je kind steeds treuzelt?

Heeft je kind alle tijd van de wereld nodig met het aankleden, eten, tandenpoetsen et cetera? Ben je steeds aan het checken of hij alles heeft gedaan en moet je ‘m aanmanen om op te schieten? Volgt er dan, als het even tegenzit ook nog mini drama? Kortom iedere ochtend ga je gestrest de deur uit, is het racen om op tijd op school te komen en moet je je inhouden om niet te ontploffen … De volgende tips helpen je om het ’s ochtends soepeler te laten verlopen.

Hoe frustrerend het ook is als je kind treuzelt en niet luistert als je ‘m vraagt op te schieten, blijf rustig. Een kind is geen mini volwassene en heeft nog een aantal dingen te leren. De manier waarop jij reageert op je kind bepaalt grotendeels de uitkomst. Als hij iets nog niet goed kan, help je ‘m dan daarbij, zodat hij het uiteindelijk zelf kan.

  1. Voorbereiding
    Allereerst sta op tijd op zodat je kind genoeg tijd heeft om zich te wassen, aan te kleden, eten en dergelijke. Het is verder fijn om voldoende tijd te hebben voor als je ‘m bijvoorbeeld ergens nog mee moet helpen. Dan kun je dat in alle rust doen. Verder is het ook handig voor als er onverwachtse dingen gebeuren. Leg spullen en kleding voor de volgende dag klaar. Als je kind al moeite heeft met het uitkiezen van kleding die hij aan wil trekken, dan kun je dat beter niet meer in de ochtend hoeven doen. Maak daar duidelijke afspraken over. Een goede voorbereiding is het halve werk.
  2. De boodschap
    Let op wat je tegen je kind zegt en de manier waarop je dat doet. Iets wat je vooral niet moet doen, is ‘m ’s ochtends dingen vragen op een commanderende manier. Dat komt de sfeer niet ten goede en werkt veelal averechts. Dus als je steeds roept dat je kind moet opschieten, zal hij daar alleen maar van in de stress schieten en daardoor juist blokkeren of er volgt weerstand en een strijd. Zo wil je toch niet je dag beginnen? Praat daarom op een rustige manier tegen je kind, geef duidelijk aan wat hij nog moet doen en check ook of hij jou begrepen heeft.
  3. Maak het visueel
    Het is voor jonge hooggevoelige kinderen niet makkelijk om alle dingen die ze moeten doen, voordat ze bijvoorbeeld naar school toe gaan, te onthouden. Help je kind hierbij en maak het daarom visueel. Je kunt hiervoor de checkpad gebruiken. Dit is een handige dagplanner waarop taakjes voor zowel de ochtend als de middag en avond, afgevinkt kunnen worden. De checkpad versoepelt het uitvoeren van dagelijkse handelingen en bevordert de zelfstandigheid. Al aangekleed? Check! Je tanden gepoetst? Check! Je gymtas ingepakt en je haren gekamd? Check! Met de checkpad kun je stap voor stap nieuwe taakjes toevoegen, die je kind zelfstandig gaat uitvoeren naarmate hij ouder wordt.

Vanaf nu hoef je niet meer 100 keer te roepen wat er allemaal nog moet gebeuren. Dat scheelt tijd en stress.

Lieve groet,
Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

____________________________________________________________________________________________

PS: Lukt het je niet en heb je hulp nodig bij het opvoeden en begeleiden van je hooggevoelige kind? Modder niet langer aan en neem contact met mij op. Dan kijken we samen hoe ik je kan helpen of stel je vraag in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen.