Hoe ga je om met je kind als jullie gaan scheiden?

Als jij en je partner besluiten om uit elkaar gaan en jullie hebben een kind of meerdere kinderen, dan komt er een moment dat jullie het aan hem of hen zult moeten gaan vertellen dat jullie gaan scheiden. Je kunt dan te maken krijgen met heftige emoties. Ieder kind reageert daar natuurlijk weer anders op en verwerkt een scheiding op zijn eigen manier. Hoe ga je daarmee om?

Hoe een kind het beleeft, hangt bijvoorbeeld af van zijn karakter en leeftijd. De manier van scheiden heeft hierop ook een grote invloed. Voor jullie kinderen is het veel prettiger als hun ouders in goed overleg uit elkaar gaan dan wanneer er veel ruzies zijn. Als dat laatste het geval is en je hebt geen goed woord meer over voor je ex, praat dan niet negatief over de ex en belast het kind niet met jullie problemen. De volgende punten zijn erg belangrijk om rekening mee te houden:

 1. Loyaliteitsconflict
  Kinderen willen niet kiezen tussen hun ouders en kunnen dat waarschijnlijk ook niet. Veel kinderen komen tijdens of vlak na de scheiding van hun ouders in een loyaliteitsconflict terecht. Als je kind jou steunt, doet het voor zijn gevoel de andere ouder tekort, en andersom. Er ontstaat een innerlijk conflict als je kind het gevoel heeft te moeten kiezen tussen zijn ouders.
 2. Blijf luisteren naar je kind
  Je kind is misschien bang om je te kwetsen met zijn vragen. Vertel je kind dat hij zijn emoties kan delen met je. Stel je kind gerust dat bepaalde gevoelens normaal zijn. Laat hem praten, ook al duurt het lang of komt het in hele kleine stukjes. Neem er de tijd voor. Heb geduld en laat het kind het moment van praten uitkiezen. Jouw onverdeelde aandacht is heel erg belangrijk.
 3. Boeken over scheiding
  Voor alle leeftijden bestaan er boeken over scheiding. Lees deze samen met je kind of stimuleer je kind tot het lezen ervan. Je vindt het zelf ook fijn om herkenning te vinden in de verhalen van anderen en zo zal het voor je kind ook zijn. Voorbeelden van boeken met dit onderwerp zijn:

  • Thuis bij allebei
   een prentenboek over scheiden en co-ouderschap
   Waarom zijn papa en mama niet meer samen? Houden zij nog wel van mij? Elk kind dat terecht komt in een scheidingssituatie worstelt met vragen zoals deze. Thuis bij allebei is een warm en prachtig geïllustreerd prentenboek over scheiden en co-ouderschap. De grappige teksten bieden ouders houvast bij het bespreken van deze lastige thema’s met hun kinderen. Kinderen uit co-ouderschap situaties waarbij de ouders nog goed met elkaar omgaan, zullen zich het best in dit boek herkennen. Dit boek is voor kinderen van 3 tot 7 jaar.
  • Ik woon in twee huizen
   In dit liefdevolle prentenboek Ik woon in twee huizen vertelt Marian De Smet open en eenvoudig hoe het is als je ouders uit elkaar gaan. De warme illustraties van Nynke Talsma vullen de tekst perfect aan. Ik ben Nina. Ik woon in twee huizen. In het ene huis woont papa. In het andere woont mama. En ik woon in allebei. Soms bij mama, en soms bij papa. Dit boek is voor kinderen vanaf 4 jaar.
  • Julia heeft twee huizen
   verhalen voor kinderen van gescheiden ouders
   Julia woont in twee huizen: ze heeft een huis met papa en een met mama. Soms is dat jammer en soms juist leuk. De zes verhalen in het Julia heeft twee huizen gaan over Julia en over allerlei gebeurtenissen rondom een scheiding. Over scheiden in het algemeen, het gevoel van kinderen van gescheiden ouders dat ze of de ene of de andere ouder verdriet doen, een verhuizing van een van de ouders, een nieuwe partner en gezinsuitbreiding. De verhalen zijn geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf zes jaar, en bieden een handvat om de verschillende situaties en gevoelens te kunnen bespreken. Het belangrijkste uitgangspunt van Julia heeft twee huizen is dat kinderen vertrouwen en zekerheid nodig hebben. Het vertrouwen dat papa en mama er, ondanks hun scheiding, nog steeds allebei voor het kind zijn. De zekerheid dat het kind geen schuld heeft aan de scheiding en, ondanks de veranderde situatie, gelukkig mag en kan opgroeien. Nicoline Wisse Smit is gescheiden en moeder van een dochter. Zij besloot dit boek te schrijven vanwege haar behoefte aan een goed kinderboek om haar scheiding bespreekbaar te maken. Dit boek is voor kinderen van 6 tot 11 jaar.
  • Van alles twee
   over de betekenis van echtscheiding voor jonge kinderen
   De papa en mama van Sterre en Jordi wonen niet meer bij elkaar. Ze hadden teveel ruzie. Sterre en Jordi vinden hun papa en hun mama lief. Het verhaal Van alles twee is een hulpmiddel om jonge kinderen de nieuwe huiselijke situatie te kunnen begrijpen. Het helpt ouders om hun jonge kinderen in die situatie te ondersteunen. Dit boek is voor kinderen van 4 tot 8 jaar.
  • Ik hoor bij jullie allebei
   werkboek voor echtscheidingskinderen
   Als ouders zijn gescheiden dan verandert er veel in het leven van een kind. Hij voelt van binnen van alles en weet niet altijd hoe daarmee om te gaan. Het is vaak moeilijk om te vertellen hoe hij zich voelt. Hij wil papa en mama niet steeds lastig vallen met de vragen die hij heeft en met zijn verhaal. Dan is het fijn als je kind in dit werkboek Ik hoor bij jullie allebei kan werken. Het lucht op als hij kan opschrijven wat hij voelt of er een tekening van maakt. Soms is er later een moment om samen met papa of mama in dit boek te kijken. Dan snappen zij beter hoe het voor hem is dat zij uit elkaar zijn gegaan. Want het verhaal van jouw kind is belangrijk ook al verandert het niks aan wat er is gebeurd. Het is fijn als papa en mama tijd voor hem nemen en naar hem luisteren. Misschien is dat wel het allerbelangrijkste voor je kind. Dit boek is voor kinderen van 4 tot 12 jaar.
  • Je hoeft het niet alleen te doen
   Het boek dat er voor jou is als je ouders uit elkaar zijn
   De scheiding van ouders kan als een achtbaan voelen. Gevoelens gaan alle kanten op. Kinderen worden in Je hoeft het niet alleen te doen aan de hand genomen door jongeren die al eerder in deze achtbaan hebben gezeten en er sterker uit zijn gekomen. Dit creatieve boek laat kinderen ervaren dat zij niet de enige zijn en dat ze het niet alleen hoeven te doen. Het staat vol verhalen en ervaringen van anderen waar kinderen van 9 tot 16 jaar uit kunnen halen wat voor hen waardevol en belangrijk is. Het is een eerlijk, open, veilig en kleurrijk boek dat hoop en lucht geeft. Je hoeft het niet alleen te doen is een groots cadeau voor ieder kind, nichtje of buurjongen die zichzelf stevig staande mag houden tijdens en na de scheiding van zijn of haar ouders. Dit boek is voor kinderen van van 9 tot 16 jaar.En tot slot een boek voor de ouders:
  • Aan alle gescheiden ouders
   Leer kijken door de ogen van je kind
   In Aan alle gescheiden ouders laat de schrijfster Marsha de kinderen zelf aan het woord, in persoonlijke verhalen die iedere ouder zullen raken: wat zij meemaken, voelen en denken. Op een indringende manier openen deze kinderen je de ogen, aangevuld met tips en adviezen van deskundigen
   en oefeningen waar je meteen iets mee kunt. Zodat jouw kind later kan zeggen: “Mijn ouders? Die zijn echt goed gescheiden.’

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch therapeut  en jeugdtrauma professional

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met faalangst of zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom! Heb je een vraag en wil je persoonlijk begeleidt worden? Stuur gerust een mail naar christine@sterrenhemel.info.