Ken je deze 5 boeken over hoogsensitiviteit?

Ben je erachter gekomen dat je hooggevoelig bent of heeft iemand jou erop gewezen? Weet dat hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit geen diagnose is, want het is namelijk geen medische aandoening. Het is een karaktereigenschap, die voorkomt bij ongeveer 1 op de 5 volwassenen, kinderen en ook bij dieren. Als je hooggevoelig blijkt te zijn, dan is het belangrijk om je hierin te verdiepen, zodat je weet wat deze eigenschap precies inhoudt en hoe je daarmee omgaat. Wil je er meer over lezen?

Er zijn verschillende leuke en interessante boeken over ‘hoogsensitiviteit’ geschreven, waaronder de volgende 5 boeken:

 1. Hoog sensitieve personen
  Eén op de vijf mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid, en vele grote kunstenaars en denkers die de wereld heeft voortgebracht waren hoogsensitief. Hoogsensitieve personen zijn vaak uiterst consciëntieus en intuïtief. Maar de eigenschap heeft ook lastige kanten: hoogsensitiviteit wordt gelinkt met de neiging om snel overweldigd te raken door gezelschap, het werk of een drukke omgeving, waardoor ze, als reactie, in hun schulp kruipen. Ook hebben zij vaak last van onzekerheid en van sociale belemmeringen. Elaine Aron, psychotherapeut en zelf een hoogsensitief persoon, combineerde wetenschappelijk onderzoek met haar ervaringen als therapeut en schreef een toegankelijk en bruikbaar boek voor hoogsensitieve personen én voor de mensen in hun omgeving. Het boek Hoog sensitieve personen, hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt, is al voor velen een eyeopener geweest. Het bevat heldere tips en adviezen voor het omgaan met hoogsensitiviteit, hoe je van je onzekerheid af kunt komen en hoe je een nieuwe sociale balans kunt vinden.
 2. Hoogsensitiviteit als kracht
  In het boek Hoogsensitiviteit als krachtWerken met je intuïtie, geeft Carolina Bont de informatie en diepgang over hoogsensitiviteit waar een nieuwe generatie naar op zoek is. Ze presenteert dit onderwerp, dat enorm in de belangstelling staat in een nieuwe vormgeving. Dit is het basisboek over hooggevoeligheid. Met deze bestseller Hoogsensitiviteit als kracht brengt Carolina Bont hooggevoeligheid op een nieuwe, positieve manier over het voetlicht. Zij leert haar lezers het beste uit hun hooggevoeligheid te halen.
 3. Hoogsensitief, wat je moet weten
  Het boek Hoogsensitief geeft een goed inzicht in de stand van zaken van het huidige wetenschappelijke onderzoek hieromtrent. Het presenteert de feiten, nieuwe onderzoeksresultaten en toekomstige onderzoeksprojecten. Het boek bestaat uit drie delen:
  – Wat is hoogsensiviteit?
  Hoogsensiviteit vaststellen.
  Omgaan met hoogsensiviteit (school en werkvloer).
 4. Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven
  Je herkent het zeker wel, dat ze tegen je zeggen, dat je niet zo bezorgd moet zijn. Dat je harder moet worden. Dat je moet leren net zoveel aan te kunnen als de meeste andere mensen. Het boek Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven, een gids voor hoogsensitieve personen en mensen met een gevoelige aard, beschrijft wat het betekent om hoogsensitief te zijn, en overweldigd te worden door je omgeving. Het bevat talloze ervaringen van hoogsensitieve personen over alle aspecten van het leven. Lees hoe andere hooggevoeligen omgaan met woede, angst, liefde en schuld en verdiep je inzicht in jouw geaardheid. Je onbegrensde creativiteit en rijke innerlijke leven kun je pas echt accepteren en op waarde schatten door te bouwen aan je gevoel voor eigenwaarde en door je leven in te richten naar jouw gesteldheid. Een boek met tientallen praktijkvoorbeelden, tips, een samenvatting van relevant onderzoek en een zelftest om te ontdekken: ‘Hoe sensitief ben jij?’.
 5. Puur Hooggevoelig
  Het boek Puur hooggevoelig, een compleet en praktisch boek voor hooggevoelige mensen, is een echt praktisch, niet zweverig boek voor hooggevoelige mensen. Jolijn Hendriks geeft in haar boek Puur hooggevoelig vanuit een psychologische benadering eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen. Als hooggevoelig persoon hoef je niet altijd maar binnen te blijven of je rustig te houden. Juist door gebruik te maken van je talenten en je hooggevoeligheid leer je om volop in het leven te staan en te genieten.

Nog meer boekentips
Vaak is het zo dat als één van de of beide ouders hooggevoelig is/zijn, hun kind of kinderen dat ook zijn. Wil je meer weten over het onderwerp ‘hooggevoelige kinderen’? Misschien wel om je eigen hooggevoelige kind beter te begrijpen en te begeleiden? Lees dan het volgende blog: 7 boeken over hooggevoelige kinderen. Naast deze boeken, zijn er boeken voor (jonge) kinderen om uit (voor) te lezen. Je vindt ze in dit blog: Boeken voor hooggevoelige kinderen.

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met faalangst of zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom! Heb je een vraag en wil je persoonlijk begeleidt worden? Stuur gerust een mail naar christine@sterrenhemel.info.