Wat is hooggevoeligheid?

Je hoort steeds vaker over hooggevoeligheid. Hoewel het al langere tijd bestaat, wordt deze eigenschap nog niet door iedereen herkend en erkend. De Amerikaanse psychologe Elaine Aron is een pionier in het onderzoek naar hooggevoeligheid, ook wel hoogsensitiviteit genoemd. Zij introduceerde in 1996 de term HSP, deze afkorting staat voor Highly Sensitive Person. Wat houdt het nu precies in en waarin onderscheiden hooggevoelige mensen zich van mensen die minder gevoelig zijn?

Wat kenmerkt een hooggevoelig persoon?
Diepgaande verwerking van informatie in de hersenen is het kenmerk van HSP’ers. Hierdoor kunnen zij kleine details waarnemen, zich goed in anderen inleven, maar ook sneller overprikkeld raken of emotioneel worden. Ze schrikken bijvoorbeeld eerder, reageren sterker op harde geluiden of felle lichten, labeltjes in kleding en andere prikkels. Een niet-HSP’er heeft een ‘filter’ in het informatieverwerkings- systeem in de hersenen. Dit filter bepaalt afhankelijk van de activiteit die je doet, welke informatie er binnenkomt en die wordt dan vervolgens verwerkt. HSP’ers hebben dit filter niet, waardoor alle prikkels tegelijkertijd binnenkomen en er een filevorming kan ontstaan in de hersenen en een hooggevoelig persoon overprikkeld raakt. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, hangt af van hoe je hiermee omgaat.

Wat is hooggevoeligheid?
Het is een karaktereigenschap waarmee je wordt geboren. Hooggevoeligheid is dus erfelijk en vaak hebben één van of beide ouders het ook. Het komt ongeveer voor bij 1 op de 5 mensen en ook bij dieren. Hooggevoeligheid is geen officiële diagnose en staat ook niet in de DSM. Dit is het reguliere handboek voor psychische aandoeningen. Het is dus geen ziekte of stoornis. Je persoonlijkheid heeft meerdere kanten. Je kunt extravert zijn, maar daarnaast nog veel andere dingen. Dit geldt ook voor hooggevoeligheid. Zo is ieder mens uniek, dus ook ieder hooggevoelig mens is weer anders. Wil jij weten of je kind misschien hooggevoelig is? Doe dan de test Is mijn kind hooggevoelig? van Elaine Aron.

Verschillende type HSP’ers
Sommige HSP’ers zijn zelfs elkaars tegenpolen. Ongeveer 70% van de HSP’ers is een rustzoeker en vermijdt liever teveel prikkels. Dat zijn de mensen die eerst de kat uit de boom kijken, voordat ze tot actie overgaan. Ze hebben even de tijd nodig om alle indrukken te verwerken. De overige 30% is een High Sensation Seeker (HSS), ofwel een prikkelzoeker. Als zij iets interessants zien, horen of voelen, gaan ze direct over tot actie. Dit wil dus niet zeggen dat alle rustzoekers introvert zijn en dat alle prikkelzoekers extravert zijn. Je hebt namelijk zowel introverte als extraverte rustzoekers, maar ook introverte en extraverte prikkelzoekers. Hoe je reageert, kan wisselen per situatie. Ook kun je je aanleren om je extraverter te gedragen, dan dat je eigenlijk bent. Is het niet duidelijk of je introvert of extravert bent? Dan ben je waarschijnlijk ambivert.

Ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden
Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met zijn hooggevoeligheid of hoe jezelf hiermee omgaat? Doe dan mee met het leuke en leerzame online zomerprogramma of word lid van de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

____________________________________________________________________________________________

Ben jij een (hoog)gevoelige moeder en wil je leren omgaan met je hoogsensitiviteit, maar ook weten hoe je je kind hierin begeleidt? Word dan lid van de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen.