Boeken voor hooggevoelige kinderen

Boeken lezen of eruit voorgelezen worden is leuk en leerzaam voor kinderen. Naast dat het hun woordenschat uitbreidt, is het ook goed voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De kans is groot dat hooggevoelige kinderen zich ‘anders’ dan andere kinderen voelen. Hoe fijn is het dan als de hoofdpersoon uit het boek op jou lijkt en dingen meemaakt die je herkent, maar ook dat je leert hoe je hiermee om kunt gaan? Tot slot kun je als ouder aan de hand van een boek een bepaald onderwerp bespreekbaar maken met je kind.

Zo zijn de boeken over Kabouter Langmuts geschikt voor hooggevoelige kinderen (van 4 tot en met 8 jaar) die snel overprikkeld worden en nieuwe dingen spannend vinden. De boeken over Draakje Vurig zijn voor de hooggevoelige kinderen met een sterke wil (strong willed) heel herkenbaar (van 3 tot en met 7 jaar).

De verhalen over Kabouter Langmuts
In de verhalen over Kabouter Langmuts komen onderwerpen voor, die een grote rol spelen in het leven van hooggevoelige kinderen. Langmuts maakt die dingen ook mee en naast dat hij laat zien wat hij spannend of lastig vindt, leert deze gevoelige kabouter hoe je daarmee om kunt gaan. Achterin de boeken staan ook nog uitgebreide tips voor ouders (en leerkrachten) over het thema van het betreffende verhaal. In de Langmuts-reeks vind je de volgende titels:

Langmuts is een held
In het boek Langmuts is een held is Kabouter Langmuts verdrietig. Hij begrijpt niet waarom hij sneller van slag is dan de andere kabouters. Als zijn vriend Kleine Uil hem heeft uitgelegd dat hij gewoon meer en beter ziet, hoort, ruikt en voelt dan de anderen, bedenkt Langmuts iets slims. Maar al gauw blijkt dat het juist heel handig kan zijn om de wereld zo intens te beleven!

Langmuts op school
In het boek Langmuts op school lees je dat Langmuts het meestal wel fijn vindt op school, maar wordt vaak moe door alle prikkels. Dan krijgt hij last van buikpijn, wordt boos of moet huilen zonder te weten waarom. Op een dag wil Langmuts eigenlijk naar huis, maar ze moeten eerst buiten spelen. Hij heeft geen zin om mee te doen met tikkertje. Als hij niet terugkomt, gaat iedereen zoeken. Ook kleine uil, zijn vriend. Waar is Langmuts? Nadat ze hem uiteindelijk gevonden hebben, bedenkt juf Tara een slim plan om het op school nog fijner te maken.

Langmuts en het feest
Langmuts en het feest is Langmuts is uitgenodigd voor een feestje. Hij weet niet of hij dat wel leuk vindt. Want hoe gaat zo’n feestje? Wat gebeurt er allemaal? Langmuts vindt het zelfs zo spannend dat hij er eigenlijk niet naar toe wil. Gelukkig heeft zijn vriend Kleine Uil een goed plan …

Langmuts en de vakantie
In het boek Langmuts en de vakantie is Kabouter Langmuts blij, want hij gaat op vakantie! Maar als hij het aan Kleine Uil vertelt, wordt hij toch een beetje verdrietig. Want wat moet hij straks allemaal missen op vakantie? Als de twee vriendjes ineens iemand om hulp horen roepen, hebben ze geen tijd meer om erover na te denken. Ze moeten helpen! En zo ontmoeten ze iemand die veel verstand heeft van op vakantie gaan …

De verhalen over Draakje Vurig
Naast dat de verhalen over Draakje Vurig die op rijm zijn, heel herkenbare verhalen zijn voor de enthousiaste, wilskrachtige, maar ook gevoelige ‘heethoofdjes’, maken de tekeningen ook visueel hoe de spanning zich opbouwt bij ’t draakje. Zijn lijfje kleurt dan namelijk van groen, oranje naar rood. Achterin staat een uitleg over hooggevoeligheid in combinatie met een sterke wil. Tot slot zit er ook een spanningsmeter in het boekje Draakje Vurig op school, daarop staat met Draakje Vurig in de kleuren groen, oranje en rood. Je kind kan aangeven hoe hij zich voelt en samen kun je kijken hoe je hem weer ‘groen’ krijgt als hij richting de kleur oranje of zelf rood dreigt te gaan. Ook in deze boeken vind je uitgebreide tips.

Draakje Vurig
In het boek Draakje Vurig, heeft ’t draakje een superidee. Hij weet precies wat hij wil, namelijk naar het eiland varen en wil dit plan hoe dan ook uitvoeren. Ook al doet hij nog zo hard z’n best, ondanks zijn inspanningen dreigt z’n plannetje te mislukken. Maar opgeven doet ’t draakje niet. Dan wordt ook duidelijk waarom hij Draakje Vurig heet …

Draakje Vurig op school
In het boek Draakje Vurig op school doet ’t draakje erg zijn best in de klas. Hij vindt het leuk op school, maar er gebeurt soms wel erg veel om ‘m heen. Na zo’n drukke schooldag kan de vlam dan plotseling in de pan slaan.

Draakje Vurig en de spiegel
Het thema van dit Draakje Vurig-boek is zelfbeeld. Een positief zelfbeeld is belangrijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. Naast het prachtig geïllustreerde verhaal bevat dit boek ook een uitgebreide uitleg en inzichten voor ouders en opvoeders, zodat zij het kind kunnen helpen op een positievere manier naar zichzelf te kijken. In het boek Draakje Vurig en de spiegel gaat Draakje Vurig met zijn moeder winkelen en het gaat niet helemaal zoals hij wil. Dat vindt Draakje niet leuk en dat laat hij merken op zijn eigen vurige manier! Als hij weer thuis is, voelt hij zich verdrietig. In de spiegel ziet hij een dom, lelijk monster. Gelukkig heeft zijn moeder een andere spiegel …

Help… ik voel zo veel
Kinderen krijgen zeer veel informatie en prikkels te verwerken. Als deze prikkels op een goede manier worden gefilterd, is er niets aan de hand. Een groeiend aantal kinderen blijkt echter gevoelig te reageren en raakt overprikkeld. Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het teveel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan. Dit boekje Help… ik voel zo veel is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van ±7-11 jaar, ouders, onderwijzers en hulpverleners.

Het kleine egeltje is hooggevoelig
Het kleine egeltje Emèl weet sinds kort dat hij hooggevoelig is. Hij voelde zich altijd een beetje anders, maar hij wist niet waardoor dit kwam. Op een feestje ontdekt hij het! Hij is hooggevoelig. Emèl legt in dit boek uit wat dat betekent en hoe waardevol het is om deze eigenschap te hebben. Ga samen met hem op onderzoek uit. Ben jij ook hooggevoelig? Het boek Het kleine egeltje is hooggevoelig is leuk voor kinderen om hooggevoeligheid te leren kennen en te ontdekken of ze deze eigenschap zelf ook hebben. Een must-have voor ouders en leerkrachten. Ga op een ontspannen manier het gesprek aan over hooggevoeligheid.

Ik prik
Soms wordt het Egel teveel. Het is te druk, te luid, het gaat te vlug. Een feest is dan geen pretje. Egel zet zijn stekels op en prikt per ongeluk alle ballonnen stuk. Zijn vrienden proberen hem op te vrolijken. Maar hoe ga je om met zoveel prikkels? Prachtig verhaal in al zijn eenvoud, over een egeltje dat teveel piekert. Is hij de enige die niet van grote drukte houdt? Schildpad stelt hem gerust. Egel is heus niet de enige. En Egeltjes vrienden laten hem zien dat ze van hem houden zoals hij is. Dit boek Ik prik met warme en lieve illustraties heeft een geruststellende boodschap voor kinderen van 4-8 jaar.

Ferm
Ferm is een enthousiast, gevoelig jongetje dat HEEL grote ideeën heeft, HEEL boos kan worden en HEEL verdrietig kan zijn. Logisch, want Ferm doet nooit iets half! Gelukkig heeft hij Haai en wat díe toch allemaal over boosheid te vertellen heeft …
Ferm is een grappig, vertederend en herkenbaar boek voor enthousiaste kinderen met een sterke wil. Het boek Ferm dat troost kan bieden en op een luchtige manier handvatten aanreikt is voor kinderen van 4-9 jaar.

De voelsprieten van Neel
Neel heeft twee wonderbaarlijke voelsprieten. Ze zijn oogverblindend. Tegelijk zijn ze ook heel gevoelig. Soms werken ze zo hard dat er stoom uitkomt. Dan moet Neel even tot rust komen. Maar dat is niet erg. Het boek De voelsprieten van Neel is een absolute aanrader voor kinderen om hoogsensitiviteit beter te leren begrijpen aan de hand van een prachtig verhaal met mooie illustraties! Het is geschreven door Steven Gielis, lector in de orthopedagogie en is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Hij schreef ook het boek “Pjotter zegt altijd ja” en het boek “Opvoeden tot zelfvertrouwen 20 manieren om de weerbaarheid van je kind te vergroten“.

Fenne en het danskamp
Fenne is dol op dansen. Ze vindt het geweldig dat haar dansgroep mee mag doen aan een belangrijke wedstrijd. Maar als ze hoort dat er ook een danskamp aan vastzit, is ze een stuk minder blij. Ze houdt er niet van om ergens anders te slapen. En ook niet van spannende speurtochten, of van de flauwe opmerkingen van die brutale Jasmijn. Gelukkig zullen onverwachte ontmoetingen en verrassende gebeurtenissen het danskamp voor Fenne onvergetelijk maken. Naast het heerlijke leesverhaal, dat herkenbaar zal zijn voor gevoelige kinderen, staat er achterin dit boek een korte uitleg (met tips) over hoogevoeligheid. Het boek Fenne en het danskamp is geschikt voor kinderen van 10-12 jaar.

Ridder Zeldenmoed
Voor iedereen die dapper genoeg is om zichzelf te zijn
De gevoelige Tristan wil niets liever dan ridder worden. Daarom is hij page (leerlingridder) op het kasteel van zijn oom Lodewijk. Samen met zijn vriendinnetje Marike heeft hij het prima naar zijn zin. Maar zijn rustige leventje wordt verstoord als heer Lodewijk besluit om een wedstrijd te houden tussen zijn twee pages. Als er dan ook nog een dief lijkt te zijn op het kasteel, bedenkt Ridder Zeldenmoed een heldhaftig plan. Avontuurlijk boek voor (hoog)gevoelige kinderen. Met als extra achterin: tips om hooggevoeligheid te herkennen en ermee om te gaan. Het boek Ridder Zeldenmoed is geschikt voor kinderen van 10-12 jaar.

Riet voelspriet
Vier verhalen voor kleuters over hooggevoeligheid
Riet Voelspriet is een lieve, gele vlinder die soms iets teveel voelt. Ze kan erg onzeker zijn, maar ze is ook heel dapper. Ze wenst dat iedereen haar graag ziet. In het boek Riet voelspriet staan een reeks avonturen waarin Riet ontdekt dat ze gewoon zichzelf mag zijn, dat ze ook weleens nee mag zeggen, dat ze goed zorg kan dragen voor anderen en dat er tot slot een handig tovertrucje bestaat om tot rust te komen.

Survivalgids – Wat als je hoogsensitief bent?
Doe-boek voor kinderen die hoogsensitief zijn
Zeggen mensen soms dat jij je te veel aantrekt? Of dat je te vaak nadenkt over alles? Voel je je soms anders dan de anderen? Merk je dingen op die anderen (nog) niet zien? Ben je heel gevoelig? Misschien ben je wel hoogsensitief. Dit doe-boek legt je op een speelse manier uit:
• wat hoogsensitief zijn betekent en hoe je het kunt herkennen
• welke tips en hulpmiddelen je kunnen helpen thuis en op school
• hoe jij, dankzij dit boek, nog sterker in je eigen kracht kunt staan
Praat er samen over. Misschien met een vriend(in), een ouder of begeleider. Of met een leerkracht of therapeut. Je leert heel veel nieuws bij en het is ook gewoon leuk om te doen! Dit is Loekie! Telkens als zij verschijnt in de Survivalgids – Wat als je hoogsensitief bent?, mag je leuke opdrachten doen die jou helpen om beter te leren omgaan met hoogsensitiviteit.

Veel leesplezier!

Geschreven door:
Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!