Hoogsensitiviteit; modegril of wetenschappelijk bewezen feit?

Sommige mensen weten of begrijpen niet wat hoogsensitiviteit is. De kans is groot dat ze dan twijfelen of het bestaat en willen weten of het wetenschappelijk onderzocht is. Juist als je zelf hoogsensitief bent, kan het extra hard binnenkomen als je niet geloofd wordt. Hoe ga je hiermee om? En hoe zit dat precies; is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit?

HSP’ers denken anders
HSP staat voor ‘Hoog Sensitief Persoon’. Diepgaande verwerking van informatie in de hersenen is het kenmerk van HSP’ers. Hierdoor kunnen zij kleine details waarnemen, sneller overprikkeld raken of emotioneel worden. Een niet-HSP’er heeft een ‘filter’ in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Dit filter bepaalt afhankelijk van de activiteit die je doet, welke informatie er binnenkomt en die wordt dan vervolgens verwerkt. HSP’ers hebben dit filter niet, waardoor alle prikkels tegelijkertijd binnenkomen en er een filevorming ontstaat in de hersenen.

Hoogsensitiviteit wetenschappelijk onderzocht
Ook al bestaat hoogsensitiviteit al langere tijd, nog niet iedereen herkent en erkent het. Aliane Aron is klinisch psycholoog en introduceerde de term hoogsensitiviteit in 1996. Elke van Hoof is professor Psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel en heeft een onderzoek uitgevoerd naar hoogsensitiviteit bij meer dan 1500 volwassenen tussen de 29 en 58 jaar. Ondertussen is er bij de Katholieke Universiteit Leuven een onderzoekstraject naar hoogsensitiviteit bij 800 kinderen. Wat is er uit dat wetenschappelijk onderzoek bij volwassenen gekomen, zul je je misschien afvragen?

Scans bewijzen het
Scans bewijzen dat hoogsensitieve mensen anders denken. Onder de fMRI-scanner is te zien dat de hersenen van HSP’ers bij een bepaalde opdracht in meer gebieden oplichten. Dit heeft te maken met die diepgaande verwerking, aldus Van Hoof. Dit laat zien dat de hersenen van HSP’ers anders functioneren dan van niet-HSP’ers. Van Hoof toont op basis van wetenschappelijk onderzoek aan dat mensen met hoogsensitiviteit de wereld anders beleven, dan andere mensen. Ze heeft de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd op het eerste internationale congres HSP. Inmiddels is er ook een opleiding HSP voor professionals aan de universiteit in Brussel.

Hoe ga je om met onbegrip?
Hoogsensitieve mensen voelen veelal al dat ze ‘anders’ zijn en hebben misschien al eens te horen gekregen dat ze zich niet zo moeten aanstellen. En omdat ze tot een minderheidsgroep behoren, worden ze al gauw ‘raar’ gevonden. Behoor jij tot deze groep en geloven mensen je niet, dan kun je het gevoel krijgen dat je niet begrepen wordt. Doordat je graag die erkenning wilt krijgen, is de kans groot dat je uit gaat leggen wat hooggevoeligheid is. Ook dan zullen er mensen zijn die het niet geloven of zeggen dat het autisme is. Bij autisme speelt overprikkeling namelijk ook een belangrijke rol. Maar er is een duidelijk verschil tussen beide. Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk, net als je creatief kunt zijn of dat je een goed ruimtelijk inzicht hebt. Probeer deze mensen niet te overtuigen. Dat kost je alleen maar energie. Wat kun je dan wel doen?

Praat vanuit jouw behoefte
Het is fijn dat er nu wetenschappelijk bewijs is. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo belangrijk om uit te leggen wat hoogsensitiviteit inhoudt of dat het wetenschappelijk onderzocht is. Doe dat alleen als mensen echt geïnteresseerd zijn. Praat vanuit de behoefte die jij hebt of je kind heeft. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je gevoelig bent en het fijn vindt om af en toe alleen te zijn. Zodat aan jouw behoeftes tegemoet gekomen kan worden. Daar gaat het uiteindelijk om. Want als je op een goede manier omgaat met je hooggevoeligheid, dan kan het juist een gave zijn en kun je er veel mee bereiken. Deel je ervaringen met andere hooggevoelige mensen of ouders met hoogsensitieve kinderen. De kans is groot dat jouw kind toetrekt naar andere kinderen die dat ook zijn. Verder kun je ook gelijkgestemden vinden in Facebookgroepen, fora, ontmoetingsavonden of op andere plekken en er kracht uit putten om ervaringen te delen of een gesprek te hebben met een HSP-coach.

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach.

 

Andere blogs:

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!

 

Comments are closed.