Hoe begeleid ik mijn hooggevoelige kind?

Als je hooggevoelig bent, hoeft dat niet per definitie moeilijkheden op te leveren. Iedereen gaat er op z’n eigen manier mee om. Heeft je kind bijvoorbeeld last van woedeaanvallen of huilbuien als gevolg van overprikkeling? Dan is het fijn als je weet hoe je hem hierin begeleidt. Verder is het belangrijk om te weten wat een hooggevoelig kind nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Sommige dingen gaan bij deze kinderen net iets anders.

Ieder kind is uniek en dat geldt ook voor hooggevoelige kinderen, ook wel hoogsensitieve kinderen (HSK’s) genoemd. Onderstaande tips zijn bedoeld om je hierbij te helpen.

  1. Verdiep je in hooggevoeligheid

Door bijvoorbeeld boeken hierover te lezen. Zodat je weet wat de eigenschap hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit precies inhoudt, en je je kind beter kunt begeleiden en geven wat hij nodig heeft. Zo zijn er hooggevoelige kinderen die prikkels vermijden (prikkelmijders), maar ook die juist prikkels opzoeken (prikkelzoekers). Deze kinderen kunnen introvert zijn of extravert. Beiden kunnen overprikkeld raken. Zie voor boekentips het blog 7 boeken over hooggevoelige kinderen.

  1. Rust

Aangezien hooggevoelige kinderen gevoeliger zijn voor zowel interne als externe prikkels, is rust en ontspanning heel belangrijk. Ook de kinderen die juist prikkels opzoeken. Het is daarom noodzakelijk om daar een balans in te vinden. Als je namelijk genoeg (nacht)rust hebt, kun je ook veel meer hebben. Ook is een opgeruimde kamer fijn. Als er veel speelgoed ligt, kan dit ook voor de nodige prikkels zorgen.

  1. Structuur

Een deel van de hooggevoelige kinderen hebben moeite met verandering. Biedt hen daarom structuur. Het geeft een gevoel van veiligheid als zij weten waar ze aan toe zijn. Dit doe je door een vast dagritme, waarop je op vaste tijden eet en slaapt. Mocht er toch iets veranderen, praat er dan over, zodat je kind weet wat hij kan verwachten. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardagsfeestje van een vriendje of vriendinnetje, een schoolreisje, op vakantie gaan, verhuizen, een scheiding of als er gezinsuitbreiding komt.

  1. Open communicatie

Hooggevoelige kinderen voelen veel dingen aan. Probeer daarom niet te verbergen als je niet lekker in je vel zit als je kind je vraagt of je bijvoorbeeld verdrietig bent. Hij zal anders aan zijn eigen gevoel gaan twijfelen wat hem onzeker kan maken. Je hoeft natuurlijk niet alles te vertellen. Als je laat zien hoe jij met je verdriet omgaat, erover praat, kun je hierin een goed voorbeeld zijn.

  1. Vriendelijke terechtwijzing

Als je kind iets niet goed heeft gedaan, reageer dan op een rustige en opbouwende manier. Hooggevoelige kinderen zijn over het algemeen gevoelig voor kritiek, maar ook de manier waarop je het zegt. Een hooggevoelig kind leert meer van een vriendelijke terechtwijzing, dan van en strenge straf. De kans is groot dat hij daar alleen maar overstuur van raakt. Als je het op een rustige manier uitlegt, dan komt de boodschap al over. Het is goed om daarna te checken of jouw opmerking goed is overgekomen.

  1. Begrip & erkenning

Laat je kind voelen dat hij goed is zoals hij is en dat je trots op hem bent. Ieder kind heeft mooie kwaliteiten, zoals bijvoorbeeld creativiteit, inlevingsvermogen en richt je daarop. Deze kwaliteiten kan hij inzetten voor dingen die hij aan het leren is. Hooggevoelige kinderen willen het heel erg graag goed doen en hebben de neiging om daarin door te schieten waardoor ze perfectionistisch worden. Ook lopen ze het risico om faalangst te ontwikkelen. Geef hen daarom het gevoel dat je foutjes mag maken en dat je daarvan leert.

  1. Leer je kind om te gaan met emoties en overprikkeling

Het ene kind is wat temperamentvoller dan het andere kind. Dit geldt ook voor het omgaan met emoties; de één trekt zich terug, de andere uit dit. Beide kinderen hebben begeleiding hierin nodig. Omgaan met emoties en overprikkeling is iets wat je leert van je ouders en de mensen in je omgeving. Belangrijk hierbij is dat je je kind het gevoel geeft dat emoties niet goed of fout zijn en dat hij zijn emoties niet is. Erken wat er is en leer je kind hoe je hiermee omgaat. Hoe je je kind hierin begeleidt, leer je in de online mini training Grip op de emoties van je hooggevoelige kind en de online training Hooggevoelig opvoeden.

Vind je dit zinvolle tips? Deel dit blog dan via de shareknop. Dankjewel!

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach.

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!

Comments are closed.