Help, mijn kind heeft buikpijn! Wat moet ik doen?

Als je kind pijn heeft, kun je je als ouders erg machteloos voelen. Vooral gevoelige kinderen kunnen snel last hebben van bijvoorbeeld buik-, hoofdpijn en eczeem. Ze zijn net sponzen en zuigen zich in een mum van tijd helemaal vol met emoties van anderen en slaan vervelende situaties op in hun lichaam. Meestal uit zich dat in klachten zonder dat daar een lichamelijke oorzaak voor is. Wist je dat 7% tot 30% van de kinderen en jongeren tussen 8-18 jaar geregeld klaagt over pijn ergens in het lichaam? Heel vaak gaat het om buikpijn. Sommige kinderen hebben er zoveel last van dat ze hierdoor (tijdelijk) niets kunnen doen. Hoe ga je hiermee om?

Wat is de oorzaak?

Buikpijn kan meerdere oorzaken hebben. De adviezen bij buikpijn hangen daarom af van wat er precies aan de hand is. Het is belangrijk om eerst uit te sluiten dat de buikpijn een medische oorzaak heeft. Onderzoek samen met je kind wat er aan de hand kan zijn. Wat voelt hij precies en waar? Wanneer is die buikpijn begonnen? Komt dit doordat hij teveel heeft gegeten of misschien wel te weinig? Was het eten niet vers? Drinkt je kind wel genoeg? Wanneer heeft je kind voor het laatst gepoept? Heerst er een griepje? Bel de huisarts bij erger wordende of heftige buikpijn, bij sufheid, pijn rechtsonder in de buik, als je kind niet kan drinken of niets binnen houdt, bij bloed in de poep en bij pijn bij het plassen of als je twijfelt.

Spanningen
Buikpijn bij kinderen komt vaak door spanningen. Er is namelijk veel contact tussen de hersenen en de darmen. Tussen de darmen en de hersenen zitten veel zenuwen. Die brengen seintjes heen en weer. Die seintjes regelen hoe veel de darmen bewegen en hoe gevoelig ze zijn. Dit systeem tussen darmen en hersenen kan door allerlei dingen verstoord worden. Vooral door spanning. De darmen worden dan gevoeliger. Wat je kind denkt en hoe je kind zich voelt, heeft dus invloed op de darmen. Als je kind iets spannend vindt of bang is, gaan er seintjes naar de darmen. Die reageren gevoelig en dat kan buikpijn geven. Ook kan je kind dan diarree krijgen, doordat de darmen te veel gaan bewegen. Of je kind kan juist niet poepen, doordat de darmen te weinig gaan bewegen.
Is je kind vaak bang, dan kan dat dus ook vaak buikpijn geven. Ook de emoties van jou als ouder kunnen spanning geven bij je kind. Als je zelf als bang, gespannen, boos of somber bent, kan dat dus buikpijn geven bij je kind.

Hoe ga je hiermee om?

Vraag aan je kind of er spannende dingen zijn. Dacht hij ergens aan? Wat heeft hij vandaag gedaan? Is er iets gebeurd waardoor hij zich zo voelde? Beantwoord deze vragen samen met je kind en laat je verwonderen. Want soms komt je kind zelf tot ontdekkingen als je net even iets meer doorvraagt. Heb je het gevoel je kind zegt om aandacht te vragen, is het doen alsof om onprettige dingen niet te hoeven doen? Ook dan is het goed om je kind serieus te nemen en dit niet af te doen als aanstellerij en uit te zoeken welke behoefte er achter dit gedrag zit.

Boekentips:

Een buik vol geheimen

Moira heeft toch wel pech vandaag. Ze trekt aan een los draadje van haar trui en daar gaat de hele trui stuk. De peer die mama meegaf naar school lust ze niet. Ze gooit hem dan maar weg, maar helemaal lekker voelt ze zich daar niet bij. Als ze thuiskomt, speelt ze ’trouwen’ met haar beste vriend. Ze trekt mama’s trouwjurk aan. Als ze dan moet plassen, gaat het mis en plast ze op de jurk. Die avond voelt haar buik niet lekker. Hij zit vol geheimen. Kan ze beter toch maar alles aan mama vertellen? Een herkenbaar verhaal over een hele dag geheimpjes opkroppen. Het boek Een buik vol geheimen is geschreven voor kinderen vanaf 5 jaar.

Buikpijn bij kinderen

Buikpijn bij kinderen effectief aanpakken. Buikpijn is een veelvoorkomende klacht bij kinderen en jongeren. Zo’n 10 procent van de schoolgaande kinderen heeft er regelmatig last van. In de meeste gevallen is er geen lichamelijke oorzaak voor buikpijn. Desondanks zorgt deze pijn voor veel problemen: veelvuldig doktersbezoek, schoolverzuim, minder sociale activiteiten en een verminderde kwaliteit van leven komen vaak voor. Het boek Buikpijn bij kinderen geeft ouders, leerkrachten en hulpverleners informatie over de meest recente wetenschappelijke inzichten in onder meer oorzaken van deze klachten, en in mogelijkheden voor hulp, zowel door ouders als door professionals. De informatie wordt verduidelijkt met voorbeelden uit de praktijk.

Mama, mijn buik doet pijn

Kinderen met buikpijn helpen
Dit boek gaat vooral over functionele buikpijn. Dat is buikpijn waarvoor de huisarts geen lichamelijke oorzaak vermoedt. De verschillende redenen waarom kinderen die kunnen hebben, krijgen uitleg. Daarna geeft de auteur adviezen over hoe je ermee om kuntgaan: een buikpijnkalender brengt één en ander aan het licht, kinderen moeten leren stress te hanteren, ‘buikpijngedrag’ afleren et cetera. Dit kan stapsgewijs. In het boek Mama, mijn buik doet pijn staat hoe dat kan. Kortom, een boek dat helder geschreven is voor onder andere ouders, crechèmedewerksters, kinderverzorgsters, kleuterleidsters, pediatrisch verpleegkundigen.

Met buikpijn naar school
Op zoek naar een effectieve aanpak van pesten
Pesten is een groot maatschappelijk probleem. Er worden overal anti-pestprotocollen, weerbaarheidstrainingen en anti-pestbeleid geformuleerd, inmiddels zelfs verplicht gesteld door de overheid. Het helpt alleen onvoldoende. Fina van de Pol gaat in het boek Met buikpijn naar school op zoek naar een aanpak die wél effectief is. Fina van de Pol geeft een realistische kijk op de mogelijk- en onmogelijkheden om pestgedrag te voorkomen, tegen te gaan en te verwerken.
Met buikpijn naar school is een handreiking voor ouders, leerkrachten en jongerenwerkers.

Hulp nodig?
Zijn de lichamelijke klachten van je kind niet medisch en heb je alles al geprobeerd maar zonder het gewenste resultaat, dan is het aan te raden om deskundige hulp te zoeken. Iemand die met jullie meekijkt en samen naar een oplossing zoekt. Neem gerust contact met mij op voor zo’n gesprek waarin je inzichten krijgt. Je hoeft het niet alleen te doen.

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!