3 tips om je overprikkelde hooggevoelige kind te helpen

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit is een mooie karaktereigenschap. Zo zijn HSP’ers (Hoog Sensitieve Personen) creatief, sfeergevoelig en empatisch. De keerzijde is dat ze ook gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld overprikkeling. Hoe dit zich uit, is voor iedereen weer anders; zo trekt de één zich terug en wordt de ander boos of krijgt een huilbui. Helaas wordt het gedrag dat een kind dan laat zien, al gauw als een probleem ervaren door de omgeving. Terwijl hij of zij het moeilijk heeft en hulp nodig heeft. Wat gebeurt er als een kind overprikkeld raakt en hoe ga je hiermee om?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat diepgaande verwerking van informatie in de hersenen het kenmerk van HSP’ers is. Hierdoor kunnen zij kleine details waarnemen, zich goed in anderen inleven, maar ook sneller overprikkeld raken of emotioneel worden. Ze schrikken bijvoorbeeld eerder, reageren sterker op harde geluiden of felle lichten, labeltjes in kleding en andere prikkels. Een niet-HSP’er heeft een ‘filter’ in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Dit filter bepaalt afhankelijk van de activiteit die je doet, welke informatie er binnenkomt en die wordt dan vervolgens verwerkt. HSP’ers hebben dit filter niet, waardoor alle prikkels tegelijkertijd binnenkomen en er een filevorming kan ontstaan in de hersenen en een hooggevoelig persoon overprikkeld raakt. Denk bijvoorbeeld aan school, in de klas, maar ook met feest- of verjaardagen. Misschien herken je dat wel. Met als gevolg bijvoorbeeld:

 • Een woedeaanval
 • Een huilbui
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn
 • Stress

Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, hangt af van hoe je hiermee omgaat. Ook mensen zonder de eigenschap hooggevoeligheid, kunnen overigens overprikkeld raken. Iedereen heeft weleens momenten waarop indrukken harder binnenkomen. Als je vermoeid bent, ben je daar al gevoeliger voor. Alleen is dat punt van overprikkeling bij hooggevoelige mensen sneller bereikt. Het is belangrijk dat je als ouder het goede voorbeeld geeft aan je kind, want jong geleerd is oud gedaan. Maar hoe doe je dat? Daarom deze 3 tips:

 1. Lees over hooggevoeligheid
  In iedere fase in je leven doe je de dingen naar beste kunnen, met de kennis en vaardigheden die je op dat moment hebt. Dat geldt ook voor de opvoeding en begeleiding van je kind. Als hooggevoelige kinderen opgroeien zonder kennis van hun bijzondere karaktereigenschap, dan lopen ze een grote kans om een stukje van hun eigen persoonlijkheid te verliezen, een laag zelfbeeld te ontwikkelen en hebben ze steeds weer moeite met het omgaan met alledaagse situaties. Als ouder of verzorger van een hooggevoelig kind kun je hier iets aan doen. Des te meer je weet over hooggevoeligheid, des te beter je je kind begrijp en in staat bent om hem of haar te helpen.
 2. Eerste hulp bij een overprikkeld kind
  Een woedeaanval of een huilbui kan een ontlading van overprikkeling zijn. Het eerste wat veel mensen doen is, reageren op het gedrag dat het kind laat zien. Ontzeg een kind zijn emoties nooit. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij of zij anderen pijn doet. Je kunt je kind helpen door er bijvoorbeeld naderhand als het rustiger is over te praten. Hier zijn speciale technieken voor, zodat je kind zich gehoord, gezien en veilig voelt. Veroordeel het gevoel van je kind daarom niet, want dan krijg je juist weerstand. Meestal voelt een hooggevoelig kind zich schuldig als hij of zij boos is geweest. Luister naar hem of haar, erken wat er is en leer je kind vaardigheden aan hoe om te gaan zijn of haar hooggevoeligheid.
 3. Voorkom overprikkeling
  Beter is om overprikkeling te voorkomen. Het is daarom goed om te weten waardoor jouw kind overprikkeld raakt. Als je niet goed weet hoe je dat doet, kun je bijvoorbeeld de test van Elaine Aron maken. Kijk dan of er ook punten zijn die eruit springen. Zo’n test is een richtlijn. Het gaat erom wat jij ziet bij je kind en ervaart. Oorzaken van overprikkeling kunnen zijn: (harde) geluiden, fel licht, school, labeltjes in kleding et cetera. Als je dat weet, kun je daar namelijk wat aan doen. Wat voor de één werkt hoeft niet voor de ander te werken. Kijk naar een oplossing waar jouw kind baat bij heeft.

Bonustip
Je kunt alles zelf proberen uit te zoeken, maar dat kost tijd en energie. Wil je liever gelijk aan de slag om je kind te helpen? Dan heb ik iets interessants voor jou, namelijk de online mini training Grip op de emoties van je hooggevoelige kind. Wil je meer informatie? Klik dan hier of stuur een e-mail via christine@sterrenhemel.info.
De prijs voor deze mini online training is €17 in plaats van €67. Wil je meedoen? Reserveer hier je plek: https://onlinebetaalplatform.nl/nl/sterrenhemel-hsp-coaching/kopen/pbn_d04f60a7b584. Daarna ontvang je de inloggegevens voor de online leeromgeving. Je kunt dus vandaag nog starten als je wilt.

Liefs,
Christine Hemel | HSP- en kindercoach.

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met z’n hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom! Heb je een vraag en wil je persoonlijk begeleidt worden? Stuur gerust een mail naar christine@sterrenhemel.info.

 

Comments are closed.