Hoe zorg je ervoor dat je kind meer rust ervaart?

Op school, thuis en onderweg, overal wordt je kind overladen met prikkels. Veel kinderen ervaren daardoor onrust in hun lijf en uiten dit door bijvoorbeeld door het huis te stuiteren of zitten onrustig op de bank. Aan andere kinderen merk je misschien niet zoveel. Gun je je kind en ook jezelf wat meer rust, maar weet je niet goed hoe? In deze blog deel ik tips om ervoor te zorgen dat je kind zich kan ontladen en zich beter kan ontspannen.

Na een dag op school, moet je kind waarschijnlijk even alles verwerken. Omschakelen van school (of buitenschoolse opvang) naar thuis. Waar andere regels zijn. Ieder kind doet dat op z’n eigen manier. Iedereen heeft behoefte aan innerlijke rust. De volgende tips ondersteunen je hierbij:

 1. Hoofd leegmaken
  Er zijn kinderen die het fijn vinden om te praten over wat ze hebben meegemaakt om zo alles wat er gebeurd is te verwerken. Wees geïnteresseerd in je kind. Neem de tijd voor ‘m en luister met aandacht naar z’n verhaal. Je kunt samen ondertussen even iets drinken met wat erbij als je kind trek heeft. Als je stress hebt, is het extra belangrijk dat je genoeg water drinkt. Laat je kind met een rietje drinken. Als je namelijk zuigt of kauwt, bijt of blaast gaan je hersenen prikkels ordenen en kalmeert je zenuwstelsel. Kijk maar eens naar een baby. Die zuigt aan een speen of aan de borst en je ziet dat het de baby rustig maakt en een veilig gevoel geeft.

  Vraag je weleens hoe het op school was, maar krijg je alleen maar ‘Goed’ of ‘Het was niet leuk’? Of vindt je kind het moeilijk om te vertellen wat er is gebeurd? Dan is een boek uit de Kletsserie wellicht iets voor jullie. Relaxklets! is een boek voor kinderen en ouders met kletsvragen, spelletjes, yogaoefeningen, meditaties en massages. Om samen te ontspannen en om volle hoofden leger te maken. Inmiddels is er een uitgebreide kletsserie met titels als Tafelklets!, Tienerklets!, Slaapklets en Vakantieklets. Het is belangrijk om niets te forceren. Nodig je kind uit om iets te vertellen. Vertel zelf ook wat je mee hebt gemaakt. Er zijn ook kinderen die het niet zo makkelijk vinden om wat ze mee hebben gemaakt onder woorden te brengen en die liever tekenen of gaan knutselen, bijvoorbeeld kleien.
 2. Ontladen
  Beweeg samen met je kind. Als je als ouder druk bent, dan is het makkelijk om je kind tv te laten kijken of te laten gamen, maar dat is niet zo verstandig. De energie verdwijnt dan namelijk niet. Je kind wordt op dat moment afgeleid en is lekker rustig. De energie wordt opgeslagen en komt veelal dubbel en dwars terug als de afleiding over is. Misschien herken je dat wel. Door meer te bewegen, zal dit uiteindelijk een positief effect hebben op het gedrag van je kind. Ook voor jou is het goed om te bewegen. En als dat samen kan, is dat helemaal leuk! Ga samen lekker dansen op de muziek. Op die manier kan je zoon of dochter ook de spanning kwijtraken en heb je plezier met elkaar. Dat verstevigt ook nog eens de band tussen jullie. Je kunt ook een stuk wandelen of op de trampoline springen. Regent het? Geen probleem! Je hebt ook trampolines voor binnen.

  Voor nieuwsgierige kinderen die niet goed stil kunnen zitten, is de Wobbel supergaaf speelgoed. De Wobbel is een balanceboard waar kinderen op heel veel verschillende manieren plezier aan kunnen beleven. Hoe je ermee speelt, is helemaal aan jouw kind. Of hij erop rolt, of heen en weer wiegt, in zit of op staat … Het verbetert de ook nog eens de lichaamskracht, stabiliteit, kracht in de benen, balans, coördinatie en grove motoriek. Het is voor kinderen vanaf 6 maanden.
 3. Ontspannen
  Voelt jouw kind onrust in zijn lijf en kan hij zijn energie moeilijk kwijt? Dan is de rekbare sok (zie foto) wellicht de oplossing. De full-body sensory sok is een cocon die voor een diepe druk stimulatie zorgt als je kind op de bank zit of lekker aan het spelen is. Het bevordert rust en ontspanning. Het is wetenschappelijk bewezen dat je spieren hierdoor sneller tot rust komen en zo dus ook je mentale welzijn verbetert. Daarnaast geeft de sensory sok een veilig gevoel. Dit komt omdat het aanvoelt als een omhelzing/knuffel. Dit zorgt automatisch voor een lage zenuw- en hersenactiviteit waardoor minder stress en meer rust wordt ervaren. Het is uiterst effectief bij kinderen met ADHD en ADD, maar ook de hoogsensitieve kinderen. Slaapt je kind onrustig? Dan kan een verzwaringsdeken jouw zoon of dochter wellicht de nachtrust geven die nodig is. Er zijn verschillende soorten verzwaringsdekens die variëren onder andere in gewicht.

Lieve groet,
Christine Hemel | HSP- en kindercoach
(holistisch gezins- en kindertherapeut i.o.)

____________________________________________________________________________________________

PS: Lukt het je niet en heb je hulp nodig bij het opvoeden en begeleiden van je hooggevoelige kind? Modder niet langer aan en neem contact met mij op. Dan kijken we samen hoe ik je kan helpen of stel je vraag in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen.

 

Comments are closed.