Wat doe je als je kind in de lust-ik-niet fase zit?

Is je kind rond de 2 jaar? Dan is de kans groot dat je hiermee te maken krijgt, de lust-ik-niet fase. Vooral als je kind hoogsensitief is, is de kans groter dat je kind problemen met eten heeft en bijvoorbeeld nauwelijks groente eet en niet een nieuw gerecht wil eten. In dit blog lees je wat je vooral niet moet doen en wat je beter wel kunt doen om strijd rondom het eten te voorkomen en om je kind door deze fase heen te helpen.

Uit het boek Hoogsensitieve kinderen blijkt dat tweederde van de hoogsensitieve dreumesen en peuters matig eet. Dit is veel meer dan kinderen die niet hoogsensitief zijn (een kwart van de kinderen onder de 3 blijkt uit onderzoek). De reden waarom hoogsensitieve kinderen dat doen is omdat ze houden van ‘vertrouwd’ en omdat dat ‘onbekende’ veel prikkels oplevert. Dat smaakt en ruikt anders. En wat te denken van al die gekke structuren in de mond? Ruw, hard, glad, droog, glibberig, fris, prikkelend, kleverig, noem maar op. Aangezien de mond voor veel hoogsensitieve kinderen een zeer gevoelig zintuig is, kunnen verschillende smaken en texturen bij elkaar voor de nodige prikkels zorgen. Allereerst, wanhoop niet het is over het algemeen een fase en gaat dus ook weer over.

Tip 1
Kruipen, lopen en praten leert je kind door te oefenen. Dat is met eten precies zo. Laat je kind zo vroeg mogelijk aan veel smaken wennen. Niet alles zal je kind meteen lekker vinden, maar oefening baart kunst. Jonge kinderen hebben namelijk een aangeboren voorkeur voor zoet en een afkeer van bitter en zuur. Dus biedt groenten en dergelijke regelmatig aan en zorg voor afwisseling in smaken. Ook als je kind al meerdere keren heeft aangegeven het niet te lusten. Goed is het om hierbij aan te houden, dat het kind dingen ’niet lekker’ mag vinden, maar dat er in ieder geval wel geproefd wordt. Sommige smaken zijn nu eenmaal even wennen.

Wat kinderen ook kan helpen bij het wennen aan een nieuwe smaak, is het vermengen van iets dat zij wel lekker vinden. Denk bijvoorbeeld aan appelmoes of ketchup. Dat vermeng je dan met iets dat ze nog niet lusten. Het mengen met iets dat het kind lekker vindt, is een tijdelijke tussenstap die je dus ook weer afbouwt door de verhoudingen langzaam te verschuiven. Op deze manier went het kind langzaam aan de nieuwe smaak. Het uiteindelijke doel hiervan is dat je kind het eten dat het in eerste instantie niet lust, leert te eten. En door hetgeen je kind niet zo graag lust te combineren met iets dat hij wel graag lust, ontstaat er ook een meer positieve associatie met het eten dat hij in eerst niet wilde eten. Het is dus niet de bedoeling dat je kind altijd appelmoes of ketchup door het eten krijgt.

Tip 2
Als ouder wil je graag dat je kind genoeg eet en dus ook de nodige vitamines binnenkrijgt. Als je je kind aanspoort om eindelijk iets te gaan eten of dwingt om een hap te nemen omdat je bang bent dat hij anders te weinig binnenkrijgt, is de kans groot dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. Door de overprikkeling gaat hij nog later of nog minder eten. Het is niet ondenkbaar dat je kind ook nog eens boos of verdrietig wordt en dat jullie in een strijd belanden. Zo wordt eten een stressvolle aangelegenheid. Met als gevolg dat je je nog meer zorgen maakt.

Zorg daarom dat de sfeer aan tafel ontspannen is en dat je kind eten niet als iets vervelends of als straf ervaart. Geef van tevoren aan dat het bijna etenstijd is, zodat je kind weet wat er gaat gebeuren en hetgeen waar hij mee bezig is, kan afronden en kan omschakelen. Voor kinderen is tijd een abstract begrip. Als je zegt ”We gaan over 10 minuten eten.”, dan heeft een kind dat niet kan klokkijken daar geen gevoel of beeld bij hoelang dat duurt. Je kunt hiervoor een time timer gebruiken waarbij je de gewenste tijd, bijvoorbeeld die 10 minuten, door middel van een rode wijzerplaat zichtbaar maakt. Een goedkoper alternatief is een kookwekker met een kleurindicatie van resterende tijd. Je hebt deze kookwekker ook in een magnetische variant die bevestigt kan worden aan de koelkast, magnetron of een magneetbord. Vervolgens kun je een paar minuten van tevoren te zeggen dat het tijd is om op te ruimen en om z’n handen te gaan wassen. Vertel wat je van je kind verwacht over bijvoorbeeld het eten, dat het bijvoorbeeld wel alles proeft. Zelf zijn eten mag opscheppen en dat ook opeet. Regels geven duidelijkheid en veiligheid, maar stel er niet teveel op. Houd ook rekening met de voorkeuren van je kind. Eten jullie altijd wat yoghurt na de avondmaaltijd? Geef dat toetje dus wel gewoon. Anders lijkt het een straf. Volgende keer beter!

Tip 3
Als je kind al wat ouder is, dan kan hij je meehelpen met het klaarmaken van het eten. Kinderen die hebben meegeholpen met koken, zullen het vaak ook sneller proeven. Samen koken is daarom ook een manier om moeilijke eters beter te laten eten. En als je kind al wat groente tijdens het koken opeet, dan heeft hij dat vast binnen! Naast dat het leuk is om samen te koken en jij een hulp in de keuken hebt, leert je kind er ook nog eens van. Van al dat hakken, snijden, afwegen, bakken en koken, krijgen ze meer zelfvertrouwen in de keuken. Ze worden steeds handiger in deze handelingen. En het draagt bij aan het ontwikkelen van een gezond eetgedrag. Winst op alle fronten dus. In het kookboek De kleine keukenhulp, koken met kinderen staan heerlijke recepten die ideaal zijn om samen met kinderen te maken. Vol met voor-, hoofd- en nagerechten om van te smullen. Ook lees je hoe je kinderen kunt laten meehelpen en alles over snijtechnieken. Een aanrader dus!

Boekentips
Het kookboek Lust ik wel! van eerste hapjes tot alles wat de pot schaft van het Voedingscentrum begint met recepten voor de eerste hapjes. Verder staan er vooral kindvriendelijke recepten in voor het hele gezin. Want als je kind een jaar oud is, eet hij natuurlijk gewoon lekker met de pot mee. Als handig extraatje staat bij elke maaltijd hoe je van de benodigde ingrediënten een geschikt hapje maakt voor een baby van 6 tot 12 maanden. Ook geeft het boek antwoord op vragen als: Wat geef ik als ontbijt? Hoe houd ik het gezellig aan tafel? Zijn soepstengels een verantwoord tussendoortje? Is appelsap nu wel of niet goed voor mijn kind? Alle recepten zijn voorzien van prachtige foto’s.

Lekker samen met kinderen de keuken in. Wat zullen we eens gaan maken? In het Vandaag kook ik – kinderkookboek koken met kinderen kookboek staan leuke recepten die kinderen van 6 tot 12 jaar onder begeleiding kunnen maken. Laat je kind zo veel mogelijk zelf doen. Het resultaat zal fantastisch zijn! Maken jullie een heel menu of toch liever alleen een hoofdgerecht? Of misschien iets voor in de broodtrommel? Het maakt allemaal niet zoveel uit, want samen koken is juist zo leuk omdat je het samen doet. En je zult zien hoe goed kinderen gaan eten als ze zelf mee kunnen helpen.

Heerlijke lasagne, verrukkelijke gegrilde groentespiesjes, een jammie rijstschotel … De recepten van deze en veel andere gerechten staan in Het grote kookboek voor kinderen. Zo maak je gerechten klaar – stap voor stap uitgelegd – de beste tips voor beginners. Alle recepten zijn geïllustreerd met duidelijke foto’s en tekeningen. Heb je interesse voor koken en wil je graag aan de slag in de keuken? Sla dan snel dit boek open en kies één van de vele recepten. Ook staan er in dit boek veel basistechnieken uitgelegd en tips om recepten op een creatieve manier aan te passen. Ben je allergisch voor bepaalde ingrediënten, dan krijg je alternatieven om deze te vervangen. Eet smakelijk!

Hulp nodig?
Beland je regelmatig in een strijd met je kind? Zit jij of je kind niet lekker in je/zijn vel? Kortom je kunt wel wat ondersteuning gebruiken van iemand die ervaringsdeskundige en expert is op dit gebied? Modder niet langer aan en neem contact met mij op. Dan kijken we samen hoe ik je kan helpen of stel je vraag in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen.

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met faalangst of zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom! Heb je een vraag en wil je persoonlijk begeleidt worden? Stuur gerust een mail naar christine@sterrenhemel.info.