Brief van een hooggevoelig kind (strong-willed) aan de juf of meester

Beste juf/meester,

Er is iets wat u moet weten over mij. Het is erg belangrijk. Ik stuiter op mijn stoel, want ik vind het zo spannend om dit aan u te vertellen. Hopelijk begrijpt u mij.

Op school doe ik mijn best, maar soms is het niet makkelijk. Vooral als ik iets moet doen wat ik saai vind. Dat is echt niet fijn. Als ik het snel doe, dan kan ik iets anders doen wat ik wel leuk vind. Maar ja, dan zegt u dat ik netjes moet werken.

Als u uitlegt hoe je iets moet doen, dan wil ik het liefste gelijk al beginnen. Dat betekent niet dat ik niet geïnteresseerd ben in wat u uitlegt, maar dan zie ik al voor me wat we gaan doen en word dan enthousiast. Soms blijkt later dat u iets anders bedoelde, maar dat heb ik dan niet helemaal gehoord …

Het is voor mij lastig om rustig en geconcentreerd aan opdrachten te werken die steeds herhaald worden. Dan ben ik snel afgeleid. Per ongeluk sla ik dan opdrachten over of maak ik fouten. Lang achter elkaar stilzitten is voor mij ook niet makkelijk. Dat lukt me gewoon niet. Ik moet dan bewegen en zit dan bijvoorbeeld te wiebelen op mijn stoel.

Iets knutselen, tekenen en verven, vind ik erg leuk. Maar niet als ik iets moet maken van een voorbeeld dat u laat zien. Het liefste wil ik graag zelf iets bedenken.

Als er kinderen zijn die ruzie met elkaar maken op het schoolplein, dan moet ik iets doen of zeggen. In de klas praat ik graag over wat ik meemaak, maar als er kinderen zijn die iets naars zeggen, raakt me dat erg. Dan hoor je mij even niet. Van binnen voel ik me onrustig en dan ga ik bijvoorbeeld klieren met andere kinderen.

Ik kom dan misschien wel zelfverzekerd over en vind ’t leuk om aandacht te krijgen, maar niet als er tegen mij wordt gezegd wat ik niet goed doe met iedereen in de klas erbij. Dan ga ik gek doen, grappige dingen zeggen om dat nare gevoel maar niet te hebben of word ik boos. Soms moeten de andere kinderen dan lachen. Misschien vindt u mij dan ongehoorzaam, brutaal of opstandig, maar dat is zo niet bedoeld. Ik vind het fijner om het leuk te hebben in de klas.

Zou u mij daarom willen helpen?

  1. Kunnen we werkjes waarbij je stil moet zitten, afwisselen met opdrachten waarbij je kan bewegen? Dan heb ik plezier in wat ik doe en het onthouden lukt dan ook beter. Steeds hetzelfde oefenen en herhalen is zo saai.
  2. Wilt u niet boos op mij worden of straf geven, als ik zo beweeglijk ben of veel praat? Dit komt door de vele prikkels, die ik heb binnengekregen. Ik kan daar dus niet zo veel aan doen. Laat mij dan maar lekker bewegen en tegelijkertijd iets doen waarmee ik help, bijvoorbeeld door dingen uit te delen in de klas of iets te halen.
  3. Als ik aan bijvoorbeeld een tangle mag friemelen, op een wiebelkussen kan zitten of mijn voeten op een bouncy band mag zetten, dan kan ik toch bewegen en goed naar u luisteren als u iets uitlegt. Een verzwaringsknuffel helpt mij geconcentreerd mijn (huis)werk te doen, of om aandachtig te luisteren in de klas.
  4. Wilt u mij met rustigere kinderen laten samenwerken? Dan word ik vaak vanzelf ook rustiger.
  5. Door een stil plekje voor mij te vinden als ik me niet kan concentreren, waar ik kan werken of dat ik met een koptelefoon of gehoorbescherming op kan werken?
  6. Als ik iets doe wat niet mag, wilt u mij dat dan op een rustige, vriendelijke én duidelijke manier uitleggen? Daar leer ik meer van, dan dat u dat heel boos doet.
  7. Wilt u mij vertellen wat u van mij verwacht in plaats van kritiek te geven op wat ik niet goed doe en mij leren hoe ik met mijn emoties omga?

Hier vindt u meer tips: Hoe ga je om met een druk hooggevoelig kind in de klas? En heeft u vragen, wilt u dan met mij en mijn moeder of vader praten? Dan komen we er samen wel uit.

Oja, ik ben niet de enige die (hoog)gevoelig is. Eén op de vijf mensen heeft deze karaktereigenschap. Dus in deze klas zitten nog een paar kinderen die net zoals ik zijn, en op dezelfde manier reageren of zich juist terugtrekken.

Dank u wel voor het lezen van mijn verhaal.

Een gevoelig en enthousiast kind uit uw klas.

Wil je ook dat er meer begrip is voor hooggevoelige kinderen met een sterke wil (strong-willed)? Deel deze brief dan via de shareknop. Dankjewel!
Zie ook de Brief van een hooggevoelig kind aan de juf of meester.

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach.

____________________________________________________________________________________________

Ben jij een (hoog)gevoelige moeder en wil je leren omgaan met je hoogsensitiviteit, maar ook weten hoe je je kind hierin begeleidt? Word dan lid van de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen.