Hoe kies je de juiste hulp bij de opvoeding van je hooggevoelige kind?

Pasgeleden sprak ik een moeder met twee hooggevoelige dochters, van wie één een sterke wil heeft. Als het niet zo gebeurde zoals zij dat wilde, dan ontstond er een mini drama. Als je zelf ook hooggevoelig bent, maar introvert, kan dat op z’n zachts gezegd ‘een uitdaging’ zijn. Deze moeder zat met haar handen in het haar en besefte dat ze hier hulp bij nodig heeft. Ze vertelde dat ze een magneetarmband wilde uitproberen, want daar had ze veel goede dingen over gehoord. Maar is dat de oplossing? En nog belangrijker. Hoe vind je passende hulp en waar let je precies op?

Ondersteuning
Ik zie het vaker dat er ouders zijn die kiezen voor bijvoorbeeld een magneetarmband of essentiële oliën. Dit kan als eventuele ondersteuning goed helpen, bijvoorbeeld bij overprikkeling en bij het aarden. Maar besef dat het, als er meer aan de hand is, de oorzaak van het probleem niet aanpakt. Stel je kind heeft een sterke wil en je geeft hem zijn zin omdat je geen strijd met je kind wilt of omdat je ‘m niet wilt teleurstellen. Dan helpt zo’n armbandje of essentiële olie niet. Je pakt namelijk daarmee de oorzaak van het probleem niet aan.

Wat is de oorzaak?
In het geval van het meisje dat zich als een diva gedraagt, is het belangrijk om te kijken waardoor het meisje zich zo gedraagt en daarmee aan de slag te gaan. Stel dat dit komt omdat ze vaak haar zin krijgt. Of dat haar moeder haar verwent, omdat ze zich bijvoorbeeld schuldig voelt vanwege het feit dat ze er zo weinig is voor haar dochter. Dan is het belangrijk om daar iets aan te doen en een oplossing te zoeken. Je kunt blijven aanmodderen, maar één ding is zeker. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Welke ondersteuning heb je precies nodig en hoe vind je de juiste hulp voor je kind?

Vind de juiste hulp
Heeft je kind bijvoorbeeld ernstige slaapproblemen, iets waar je je zorgen over maakt? Kijk eerst of er sprake is van een medische oorzaak. Ga dan naar de huisarts om hem of haar een diagnose te laten stellen of bel voor overleg als je twijfelt. Is je kind hooggevoelig en weet je niet hoe je je kind bijvoorbeeld leert omgaan met zijn emoties, overprikkeling of heeft hij faalangst? Dan zijn tips niet altijd genoeg. Vaak zijn dit dingen die tijd en begeleiding nodig hebben. Een kindercoach die gespecialiseerd is in hooggevoeligheid helpt jou als ouder hierbij. Iemand die jou begrijpt en samen met jou kijkt naar een oplossing, handvatten geeft en je daar waar nodig begeleidt. Je hoeft het niet alleen te doen. Wil je je weten wat een kindercoach precies doet, lees dan dit blog.

Wil je een afspraak maken of heb je vragen? Neem dan contact met mij op via christine@sterrenhemel.info voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken wat ik voor jou en je kind kan betekenen.

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach.

Comments are closed.