5 tips voor een fijne start van het nieuwe schooljaar

Sommige kinderen kijken ernaar uit, voor anderen is het toch wel erg spannend. Vooral de hooggevoelige kinderen. Het nieuwe schooljaar … Hoe zal het gaan? Met wie zit ik allemaal in de klas? Hoe is de nieuwe juf of meester? Zonder dat je het doorhebt, kan je kind daarover nadenken en zich zorgen maken. Wat kun je als ouder doen om je kind te helpen, zodat hij een fijne start heeft van het schooljaar?

 1. Praat met je kind over school
  Praat over school. Als je kind er zelf niet over begint, wil dat natuurlijk niet zeggen dat hij er niet mee bezig is. Vraag of hij weer zin heeft om naar school te gaan? Wat de leuke kanten van school zijn; dat hij bijvoorbeeld z’n vriendjes en vriendinnetjes weer ziet? Wat hij minder fijn vindt en hoe je daarmee om kunt gaat. Luister naar je kind met aandacht en zonder een oordeel te geven. Het is fijn als hij zijn gevoel kan delen met iemand die hij vertrouwt. Hoe je precies zo’n gesprekje voert, kun je lezen in het blog Hoe bereid je je hooggevoelige kind voor op het nieuwe schooljaar?
 2. Kom weer in het schoolritme
  Door alle nieuwe indrukken in de eerste schoolweek, zal je kind eerder moe zijn en overprikkeld. Door genoeg nachtrust kun je dit enigszins opvangen. Begin op tijd met de bedtijd langzaam aan te passen als je kind laat naar bed gaat. Door bijvoorbeeld hem elke avond geleidelijk aan iets eerder naar bed te laten gaan en ’s ochtends eerder op te staan. Doe dit ongeveer een week voordat school weer begint. Met een kinderwekker die sterrenhemel vormen in het donker laat zien en je kind ’s ochtends op een natuurlijke maner wekt met verschillende natuur melodieën wordt naar bed gaan en opstaan een stuk gemakkelijker. Structuur is heel belangrijk voor kinderen en met name hooggevoelige kinderen, want dat geeft een veilig gevoel. 
 3. Lezen en leerzame spelletjes
  Uit onderzoek blijkt dat als kinderen tijdens de vakantie niet lezen, ze gelijk blijven met lezen of zelfs een leesachterstand oplopen en 1 of 2 AVI-niveaus terugzakken. Het is daarom belangrijk om tijdens de zomervakantie te blijven oefenen met lezen en leerzame spelletjes te doen. Kies een boek over iets wat je kind leuk vindt of waar hij in geïnteresseerd in is. Probeer je kind iedere dag 10 minuten hard op te laten lezen. Als je kind dat leuker vindt, laat je kind lezen op de iPad of een e-reader. Praat naderhand over het verhaal om te kijken of je kind het begrepen heeft. Houd het leuk en wees niet te streng, het is ten slotte nog wel vakantie.
 4. Voorbereidingen voor school
  Sluit de vakantie op een fijne manier af. Ga samen nieuwe schoolspullen kopen. Laat je kind kiezen wat hij leuk vindt. Misschien heeft je kind nieuwe gymspullen, kleding en schoenen nodig, omdat hij in de zomervakantie een groeispurt heeft gemaakt? Maak er een speciale dag van. En vier het als jullie goed geslaagd zijn met een ijsje of iets anders.
 5. Veiligheid
  Heeft je kind moeite met afscheid nemen op de eerste schooldag? Geef iets mee van thuis, een knuffelsteen van Rozenkwarts (werkt onder andere kalmerend bij verdriet) of een (edel)steen als Labradoriet, dit kan ook verwerkt zijn in een hanger of ketting. Labradoriet beschermt, vermindert angst en geeft kracht, (zelf)vertrouwen en doorzettingsvermogen. Maar het kan ook een herinnering aan de vakantie zijn. Kies één van jullie leukste vakantiefoto’s en laat deze op de lunchbox of beker van je kind afdrukken. Grote kans dat er een glimlach op z’n gezicht verschijnt als hij tijdens de pauze zijn boterhammen eet of drinken pakt.

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe jij en je kind leren omgaan met hooggevoeligheid? Deel je ervaring of vraag in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Ben je nog geen lid? Je bent van harte welkom!

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach.

Comments are closed.