Hoe praat je met een gevoelig kind?

Als je een goed contact met een kind wilt hebben, is een liefdevolle manier van praten erg belangrijk. Vooral voor kinderen die hooggevoelig zijn. Alles wat we zeggen, ons stemgebruik en non-verbale communicatie komt namelijk harder bij hen aan. Met als gevolg dat ze zich bijvoorbeeld terugtrekken en zich niet durven uiten of juist overstuur raken en fel reageren.

Dit eerste gebeurde ook tijdens het gesprek dat mijn dochter en ik met haar meester hadden. Ze wilde graag iets met hem bespreken wat haar dwarszat. Alleen durfde ze dat niet alleen, maar samen wel. Ik zou het gesprek beginnen en zij zou mij aanvullen. Tijdens het verhaal, trok de meester een verbaasd gezicht. Hij boog iets voorover naar haar en reageerde verontwaardigd: “Waarom ben je niet gelijk naar mij toegekomen?” en keek haar met grote ogen aan. Ik zag mijn dochter van schrik ineenkrimpen van deze directe reactie. Die goedbedoeld was, maar niet zo overkwam.

Stemgebruik
Wat gelijk opviel, was zijn stem en de verontwaardiging die daarin duidelijk te horen was. Je kunt verbaasd zijn dat een kind niet naar je toekomt om je iets te vertellen. Maar door deze verbazing te uiten, nodig je hem of haar niet uit om een volgende keer uit zichzelf naar je toe te komen. Een hooggevoelig kind zal er alles aan doen om nog zo’n ervaring te voorkomen. Praat daarom op een vriendelijke en uitnodigende toon.

Waarom-vragen
“Waarom ben je niet gelijk naar mij toegekomen?” is een vraag die de ander dwingt na te denken over zijn gedrag en daarover verantwoording af te leggen. Het kan confronterend en verwijtend overkomen. Daarnaast is een waarom-vraag ook één van de lastigste vragen om te beantwoorden. Een hooggevoelig kind zal al gauw het gevoel krijgen iets stoms gedaan te hebben en dichtklappen of overstuur raken en fel reageren. Zeg bijvoorbeeld: “Wat goed dat jullie naar me toe zijn gekomen. Laten we kijken hoe we dit gaan oplossen.”

Ik-boodschap
Praat vanuit jezelf als je het kind wilt wijzen op iets wat je niet fijn vindt in zijn of haar gedrag of wilt dat hij of zij het de volgende keer anders doet. Dus via de ‘ik-boodschap’. Je geeft dan aan wat jouw behoefte is en voorkomt dat de ander het als beschuldigend of bedreigend opvat. Bijvoorbeeld, “Ik zou het heel fijn vinden als je de volgende keer gelijk naar mij toekomt, zodat we er meteen iets aan kunnen doen. Dan hoef je ook niet zolang met een naar gevoel rond te lopen. Wil je dat doen?”

Als je op een liefdevolle manier met (hooggevoelige) kinderen communiceert, dus let op wat je zegt maar ook de manier waarop je dat doet, dan zullen zij zich veilig voelen om zich te uiten en eerder met je delen waar ze mee zitten.


Meer weten?

Wil je weten hoe je een hooggevoelig kind begeleidt? Meld je dan aan voor de online training Hooggevoelig opvoeden of stuur een e-mail naar christine@sterrenhemel.info.

Liefs,
Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

Andere blogs:

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!