Hoe verbeter ik de band met mijn kind?

Onvoorwaardelijke liefde is voor kinderen één van de basisbehoeftes om op te kunnen groeien tot emotioneel stabiele volwassenen, die op hun beurt ook weer in staat zijn om liefde te geven. Ieder kind heeft zijn eigen manier om zich geliefd te voelen en om liefde aan anderen te geven. Dit heeft te maken met een bepaalde ‘liefdestaal’. Als jij wilt dat je kind weet en voelt dat je van hem houdt, dan is het belangrijk om die ‘liefdestaal’ van je kind te spreken. Dat je dus jouw liefde op een manier uit die hij begrijpt en nodig heeft. Dit draagt weer bij aan een goede relatie met je kind. Welke liefdestalen zijn er en hoe spreek je die?

Volgens Gary Chapman hebben zowel volwassenen als kinderen 5 manieren waarop ze emotionele liefde spreken en verstaan:

 1. Lichamelijke aanraking
  Aanrakingen zijn belangrijk voor een emotionele gezonde ontwikkeling en zijn een basisbehoefte van elk kind. Kijk maar naar pasgeboren baby’s die de behoefte hebben om vastgehouden, aangeraakt en geknuffeld te worden. Kinderen die dit als liefdestaal hebben, genieten van kroelen, knuffelen en kusjes geven. Er zijn verschillende manieren om dit te uiten. Dit kan door een (groeps)knuffel, een high five te geven of met elkaar dans te dansen. Kijk naar de signalen die je kind uitzendt met z’n lichaamstaal en respecteer z’n grens als hij hier geen zin in heeft.
 2. Positieve woorden
  Zeg iets liefs tegen je kind dat vanuit je hart komt en welgemeend is. Dit kan iets bemoedigends zijn of prijs ‘m als hij iets goeds gedaan heeft. Zeg dat je van hem houdt. Neem niet aan dat je kind dat wel zal weten. Het zal kinderen die deze taal spreken, raken en een fijn gevoel geven. Strooi niet teveel complimenten, want dan verliezen ze hun betekenis. Als positieve woorden de liefdestaal is van je kind, geldt ook het tegenovergestelde, veroordelende woorden. Die zullen je kind diep kwetsen.
 3. Tijd en aandacht
  Veel kinderen hebben behoefte aan onverdeelde aandacht van hun ouders. Door tijd te besteden aan je kind geef je de boodschap dat je hem belangrijk vindt, dat je graag bij hem bent en leuke dingen samen doet. Wees dan ook met je aandacht bij je kind, heb oogcontact met je kind, wees betrokken en heb goede gesprekken samen. Kijk dan bijvoorbeeld niet op je telefoon of laat je gedachten afdwalen naar andere dingen.
 4. Cadeautjes
  Voor sommige kinderen is hun liefdestaal, het krijgen van cadeaus. Dit is best een lastige, want hoe ga je hier als ouder op een gezonde manier mee om? Als ouders weinig tijd hebben, dan kan het zijn dat ze hun kinderen cadeaus geven om op die manier hun liefde aan hen te tonen. Voor kinderen wiens liefdestaal cadeaus is, gaat het niet om het cadeau maar om de gedachte erachter. Het hoeft dan ook niet iets duurs te zijn. Kies een persoonlijk cadeautje met liefde uit en geef het voor een speciale gelegenheid, dus niet lukraak en prullaria. Je kunt ook een ijsje kopen of een persoonlijk cadeautje maken.
 5. Dienstbaarheid
  Door je kind te helpen of ondersteunen met iets. Denk bijvoorbeeld aan samen z’n kamer opruimen. Leer ‘m om dingen beter of efficiënter te doen. Het kan ook zijn dat je kind het leuk vindt om jou te helpen, door bijvoorbeeld met jou iets te koken of samen koekjes te bakken. Wat niet handig is, is om je kind teveel te helpen waardoor je hem beperkt in zijn zelfstandigheid. Je kind kan dan zelfs het gevoel krijgen dat hij iets niet kan, doordat jij het steeds voor hem doet. Hoe goed je het ook bedoelt.

De 5 talen van de liefde voor kinderen
Het boek ‘De vijf talen van de liefde van kinderen’ laat je zien welke vijf liefdestalen er zijn. Verder helpt het je hoe je de eerste taal van je kind herkent en spreekt, naast de vier andere talen. Ook is het belangrijk om de andere liefdestalen in de praktijk te brengen. Je kind zal dan ook jouw liefde voelen. Na verloop van tijd kan z’n taal veranderen. Het is daarom belangrijk om ook de andere liefdestalen te ‘spreken’. Tot slot staan er in dit praktische boek veel suggesties voor de dagelijkse communicatie met je zoon of dochter. Naast dit boek heeft Gary ook het boek De vijf talen van de liefde (voor volwassenen) en het boek De vijf talen van de liefde van tieners geschreven.

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach.

 

Andere blogs:

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!

Comments are closed.