Je anders voelen als HSP’er

Sommige hooggevoelige kinderen en volwassenen voelen zich anders. Om er toch bij te horen, stoppen ze veel energie in het zich aanpassen aan de rest. Gaan bijvoorbeeld pleasen. Dit gaat vaak ten koste van henzelf. Het is daarom belangrijk dat kinderen al heel vroeg leren om zichzelf te zijn. Dat ze weten dat ze helemaal goed zijn, zoals ze zijn. Er zullen altijd wel momenten in je leven zijn waarbij je weer geconfronteerd wordt met het ‘anders zijn’. Maar hoe erg is dat? En waar kies je dan voor: stop je veel energie in het aanpassen of ben je trots op wie je bent, laat je dat zien en blijf je jezelf?

Er zijn verschillende kinderboeken hierover geschreven, waaronder de volgende 7 boeken:

 1. Anna anders
  Anna is anders. Als iedereen een rode appel tekent, tekent zij een blauwe. Ze doet altijd alles nét iets anders dan anderen. Haar tomeloze energie, grote verbeeldingskracht en enorme nieuwsgierigheid maken van Anna ook een buitenbeentje, want niet iedereen waardeert haar unieke stijl. Maar Anna laat zich door niets of niemand ontmoedigen, zelfs niet als ze in het schooltoneelstuk gecast wordt als boom. Want soms is het aan een boom om de show te redden! Het boek Anna Anders is een vertederend en energiek verhaal over een bijzonder meisje dat het beste haalt uit anders-zijn!
 2. Fieke Anders
  Het boek Fiete Anders gaat over anders durven zijn en de moed hebben om jezelf te blijven. Jong geleerd is immers oud gedaan. Fiete Anders is een schaap. Fiete voelt zich eenzaam omdat hij anders is dan andere schapen. Maar diep in zijn hart weet hij dat er ergens een plaats moet zijn waar anders gewoon is. Door dit verlangen gedreven, gaat hij op zoek … Fiete Anders is een prachtige liefdesverklaring aan de zee en een hart onder de riem voor iedereen die zich een beetje anders voelt.
 3. Gewoon zoals je bent
  Allereerst de buitenkant van het boek Gewoon zoals je bent: heel aandoenlijk, zo’n kleine olifantenbaby die onbevangen tussen de poten van een grote giraf doorloopt, maar het gaat natuurlijk vooral om het verhaal dat verteld wordt. De strekking daarvan is dat je niet hoeft te zijn als een ander om bijzonder te zijn, maar dat je uniek bent, geliefd en heel speciaal zoals je bent. Ik denk dat als ouders deze boodschap op hun kind kunnen overbrengen, zij de basis leggen voor een evenwichtig mens.
 4. Verhalen over kinderen die anders durven te zijn
  Hoe je bijzondere dingen bereikt door jezelf te zijn. Jongens zijn nou eenmaal anders dan meisjes? Nou, in dit boek Verhalen over kinderen die anders durven te zijn mooi niet! Bijzondere waargebeurde verhalen over fantastische jongens en meisjes, vrouwen en mannen die zich niet in een hokje lieten duwen en de wereld een stukje beter hebben gemaakt. Heb het lef om jezelf te zijn, dan komen je dromen misschien wel uit …
 5. De leeuw in de muis
  Het boek De leeuw in de muis is een mooi prentenboek over een muisje dat zo moedig wil zijn als een leeuw. Gaat hem dat lukken? Het kleine muisje voelt zich door zijn formaat niet gezien en onbegrepen en kijkt (letterlijk) enorm op tegen de leeuw, die met zijn luide gebrul door iedereen gehoord wordt. Het muisje besluit, ondanks zijn angst, in de leer te gaan bij de leeuw. Maar als hij eenmaal neus-aan-neus staat met het machtigste roofdier op aarde, blijkt dat er in die stoere leeuw ook een bang muisje verstopt zit. De boodschap in dit boek is zo mooi. Je bent goed zoals je bent en niet iedereen kan alles, maar iedereen kan wat en durf jezelf te zijn!
 6. Was ik maar
  De spin zou graag lief en schattig zijn, zoals een lieveheersbeestje. De vlinder wil minder opvallen en de slak droomt ervan net zo ver te kunnen springen als een krekel. Alle beestjes in dit boek Was ik maar zijn een beetje jaloers op wat een ander kan. Maar ze lijken te vergeten waarom ze zelf zo bijzonder zijn! Toch is er één wezentje dat het meest kan van allemaal …
 7. Anders is anders en dat is heel gewoon!
  Anders houdt niet van harde geluiden. Hij houdt ook niet van fel licht en sterke geuren, van rommel of heel veel mensen. Daar wordt hij boos van. Of verdrietig. Hij houdt wel van lijstjes. En van dino’s. Daar weet hij heel veel van. Anders is een beetje anders dan de anderen. En dat is maar goed ook. Want hoe saai zou het zijn als iedereen hetzelfde was? Het boek Anders is anders – en dat is heel gewoon! is een ontroerend en herkenbaar prentenboek over anders zijn – maar er toch gewoon bij horen! Het is een herkenbaar en positief verhaal over autisme, zonder dat specifiek te benoemen.

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met faalangst of zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom! Heb je een vraag en wil je persoonlijk begeleidt worden? Stuur gerust een mail naar christine@sterrenhemel.info.

Comments are closed.