Boeken over hooggevoeligheid voor jongeren

Ben je erachter gekomen dat je kind hooggevoelig is of heeft iemand jou erop gewezen? Weet dat hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit geen diagnose is, want het is namelijk geen medische aandoening. Het is een karaktereigenschap, die voorkomt bij ongeveer 1 op de 5 kinderen, volwassenen en ook bij dieren. Als je kind hooggevoelig blijkt te zijn, dan is het belangrijk om je hierin te verdiepen, zodat je weet wat deze eigenschap precies inhoudt en hoe je je kind het beste begeleidt. Is je kind al wat ouder en wil hij of zij er graag zelf meer over lezen?

Er zijn verschillende leuke en interessante boeken voor tieners en jongeren over ‘hooggevoeligheid’ geschreven, waaronder de volgende 5 boeken:

 1. Jong en hooggevoelig hoezo anders?
  Ben je tussen de 12 en 21 jaar en wil je meer weten over hooggevoeligheid, dan is dit boek voor jou. Je kunt lezen over wat hooggevoeligheid is en hoe je ermee om kunt gaan. Vragen die aan de orde komen zijn: Waarom voel ik me anders dan anderen? Waarom kan ik vaak geen diepere gesprekken voeren met mijn vrienden? Hoe komt het dat ik na een schooldag zo moe ben? Hoe komt het dat ik stemmingen of emoties kan aanvoelen? De vele oefeningen en tips helpen je om nog krachtiger te worden of beter in balans te blijven. Je kunt zelf kiezen wat bij je past. Ook vertellen enkele hooggevoelige jongeren hun ervaringen. En natuurlijk kun je het boek Jong en hooggevoelig hoezo anders? ook geven aan je ouders of iemand anders die jou begeleidt, zodat zij jou beter begrijpen.
 2. Tienergids – Help! Ik ben hooggevoelig!
  Je huilt snel of wordt vlug kwaad. Je kunt slecht tegen stress. Je wordt snel geraakt door problemen van de mensen om je heen. Je voelt je niet op je gemak bij scheidingen en bedrog. Je bent gevoelig voor de blik van anderen. Dat is allemaal heel eenvoudig te verklaren, want je bent hooggevoelig. Wees gerust, dat is geen zwakte. Integendeel! Want je bent een vriend of vriendin op wie je kunt rekenen. Je gaat graag tot op de bodem van de dingen. Je bent creatief. Je bent heel sociaal, hoewel je soms wel behoefte hebt om alleen te zijn. Deze gids Help! Ik ben hooggevoelig! helpt je om te zien of je echt hooggevoelig bent en geeft je tips om beter om te gaan met je hooggevoeligheid en er je kracht van te maken!
 3. Werkboek voor gevoelige pubers
  Dit leuke werkboek voor hooggevoelige en hoogbegaafde pubers is een zingevend en daardoor interessant boek voor de puber zelf. In het full-colour werkboek lezen de pubers een herkenbaar verhaal over een vijftal leeftijdgenoten. Zij leren van alles: over de hersenen bijvoorbeeld, hoe deze functioneren. Hoe je lesstof blijvend opslaat, hoe je een mindmap maakt van wat je wilt onthouden en hoe je huiswerk ordent en een goede planning maakt. Ook komen de onderwerpen positief denken, je eigen plek innemen en jezelf zijn en hoe je je gevoelens en je eigen sfeer positief beïnvloedt ruimschoots aan de orde in dit werkboek voor gevoelige pubers.
 4. De Hoogsensitiviteit Survivalgids
  Dit boekje is bedoeld voor ±8-14 jarige kinderen. Op een heldere en speelse manier worden allerlei aspecten van het hoogsensitief zijn aan de orde gebracht. De Hoogsensitiviteit Survivalgids staat ook vol met tips. Om zelf te lezen of samen met je kind. Het boekje kan ook door ouders (ook van jongere kinderen) gebruikt worden als leidraad hoe ze hun kind kunnen begeleiden bij het leren omgaan met dagelijkse situaties.
 5. Wegwijs in hooggevoeligheid gids voor ouder en kind
  Deze gids geeft een uitgebreide beschrijving van kenmerkende aspecten van deze karaktereigenschap, maar ook tips voor begeleiding in verschillende leeftijdsfasen, van kleutertijd tot puberteit. Hoe is het voor een kind om hooggevoelig te zijn? Dochter Erienne (14) voegt aan deze gids haar belevingen toe, over onder meer omgaan met verandering, afscheid nemen en overprikkeling. In vlotte anekdotes schetst zij een beeld van hoe zij, terwijl zij opgroeide, leerde omgaan met haar sensitiviteit. Dat maakt deze Wegwijs in hooggevoeligheid gids voor ouder en kind ook voor kinderen een wegwijzer in hooggevoeligheid en hoogsensitiveit.

Nog meer boekentips
Naast deze boeken, zijn er boeken voor (jonge) kinderen om uit (voor) te lezen. Je vindt ze in dit blog: Boeken voor hooggevoelige kinderen. Wil je meer weten over het onderwerp ‘hooggevoelige kinderen’? Misschien wel om je eigen hooggevoelige kind beter te begrijpen en te begeleiden? Lees dan het volgende blog: 7 boeken over hooggevoelige kinderen. Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach.

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met faalangst of zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom! Heb je een vraag en wil je persoonlijk begeleidt worden? Stuur gerust een mail naar christine@sterrenhemel.info.

 

Comments are closed.