7 tips tegen Sinterklaasstress

Over een paar dagen kruipen gezinnen weer lekker bij elkaar. Het is dan pakjesavond. Maar is het Sinterklaasfeest voor iedereen wel zo leuk of zorgt het in veel gezinnen voor de nodige stress? Voor de meeste kinderen is het al een spannende tijd, maar voor (hoog)gevoelige kinderen helemaal. Hoe dit zich uit, kan voor iedereen weer anders zijn. Hoe ga je hiermee om, zodat het toch een gezellige tijd is?

Prikkels
Doordat hooggevoelige kinderen veel opmerken en alles veel intenser beleven, kunnen zij als er veel om hen heen gebeurt, overprikkeld raken. De hersenen krijgen dan ineens heel veel informatie te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan school, in de klas, maar dit geldt ook voor de periode rond en met Sinterklaas. Zodra de Sint in het land is, volgt een overdosis aan prikkels. De intocht van Sinterklaas, het Sinterklaasjournaal, overal duiken Pieten op, kinderen mogen hun schoen zetten en in de winkels is Sinterklaasmuziek te horen. De spanning wordt langzaamaan opgebouwd met als klap op de vuurpijl, pakjesavond. En wie weet komt de goedheiligman met zijn Pieterbazen ook nog langs. Spannend! Want wie zoet is krijgt lekkers en wie stout is … De Sint en zijn Pieten zien namelijk alles.

Met als gevolg dat je kind last krijgt van bijvoorbeeld:

 • Slecht slapen
 • Vaker moe of boos zijn
 • Plotselinge huilbuien
 • Bedplassen of een ongelukje (terwijl hij of zij zindelijk is)


Hoe ga je om met Sinterklaasstress?

Je kunt natuurlijk niet alle spanningen vermijden, maar deze wel doseren en je kind leren hoe hiermee om te gaan. Om van de feestmaand een gezellige periode te maken, volgen hier 7 tips hoe je dat kunt doen:

 1. Zorg voor voorspelbaarheid
  Hooggevoelige kinderen hebben over het algemeen meer moeite met veranderingen dan kinderen die minder gevoelig zijn. Helemaal als ze niet weten waar ze aan toe zijn. Dat geeft een gevoel van onveiligheid. Belangrijk is dus dat ze weten wat ze kunnen verwachten. Weet je kind niet wat er gebeurt tijdens de intocht van Sinterklaas? Vertel er dan over. Heeft je kind nog geen (goed) tijdsbesef? Laat hem of haar op een kalender de dagen afstrepen of stickers plakken, totdat het Sinterklaasfeest is. Wees duidelijk over wanneer je kind zijn of haar schoen kan zetten.
 2. Doseer de spanning
  Rondom 5 december zijn er verschillende leuke activiteiten. Zo wordt het Sinterklaasfeest georganiseerd op school, de BSO, de crèche en op het werk van vader of moeder. Dan is er bijvoorbeeld nog pakjesavond thuis en misschien ook nog wel bij familieleden. Laat je kind niet aan teveel activiteiten meedoen. Dit kan betekenen dat je ‘Nee’ moet zeggen tegen een leuke uitnodiging. Maak het verder ook niet te spannend. Vind je kind het een eng idee dat Piet in huis komt om iets in zijn of haar schoen te doen. Zet dan de schoen bij de deur.
 3. Houd balans met snoepgoed
  Kinderen eten in deze tijd meer snoep. Veel hooggevoelige kinderen zijn extra gevoelig voor suikers. Als ze al niet gaan stuiteren van de spanning, dan is het wel van het snoep. Dus houd daar rekening mee. Leg dit aan je kind uit. Je kunt natuurlijk ook snoepgoed geven zonder suikers en kleurstoffen. Eventuele alternatieven zijn op internet vinden. Wissel af met fruit en ander gezond eten.
 4. Bouw rustmomenten in
  Als je vermoeid bent, komt alles veel harder binnen. Dat je kind voldoende nachtrust krijgt om alle prikkels te verwerken is nu extra belangrijk. Je kunt ook een boswandeling maken, rustige muziek opzetten of je kind laten douchen voordat hij of zij gaat slapen om zo alle indrukken van de dag af te spoelen.
 5. Houd je kind in de gaten
  Praat over Sinterklaas en lees verhaaltjes voor als je kind daar behoefte aan heeft. Zo hoor je wat je kind bezighoudt en kun je daarop inspelen. Doe dit alleen niet de hele tijd. Leef je in je kind in en voel wat jouw kind nodig heeft. Het kan zijn dat je kind schrikt van het bonzen op de deur door de Pieten of van de drukte en het harde geroep tijdens de intocht. Ga tijdens de intocht achter je kind staan en leg je handen op zijn of haar schouders en oefen lichte druk uit. Dat zorgt ervoor dat de onrust afneemt en geeft een gevoel van veiligheid.
 6. Zorg goed voor jezelf
  Misschien is er extra hulp nodig op de school van je kind? Moet je cadeautjes kopen of surprise(s) maken? En dat allemaal naast je werk, je huishouden enzo. Plan het in je agenda, zodat je in één oogopslag ziet wat je wanneer gaat doen. Je kunt zo snel zien of het wel haalbaar is wat je allemaal wilt doen. Zorg ook dat je momenten van rust inplant. Wees daarin een voorbeeld voor je kind.
 7. Geniet samen
  Uiteindelijk is het Sinterklaasfeest een gezellig samenzijn en genieten. Kijk samen naar het Sinterklaasjournaal en zing Sinterklaasliedjes. Is je kind gespannen? Praat erover. Door woorden aan z’n gevoelens te geven, kan hij deze beter verwerken. Ga lekker dansen op de muziek. Op die manier kan je zoon of dochter ook de spanning kwijtraken en heb je plezier met elkaar.

Vindt je kind het zo spannend waardoor Sinterklaas vieren echt niet meer leuk is of begint hij te twijfelen aan de echtheid van Sinterklaas en z’n Pieten? En besluit je om te vertellen hoe het precies zit, maar vraag je je af hoe je dat op een goede manier doet? Lees dan het blog Hoe onthul je het geheim over Sinterklaas?

Liefs,
Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut
____________________________________________________________________________________________

PS: Wil je gratis tips over hoe je je (hoog)gevoelige kind begeleidt? Lees dan ook mijn andere blogs op www.sterrenhemel.info/gratis-tips of wordt lid van de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Heb je hulp nodig voor jezelf of je kind? Kijk dan op www.sterrenhemel.info.