Inspiratie voor leuk en leerzaam speelgoed

Is je kind binnenkort jarig of een neefje of nichtje? Wil je je kind verrassen met nieuw speelgoed en iets origineels geven? In deze blog vind je ideeën voor leuk en leerzaam speelgoed. Is je kind nieuwsgierig, beweeglijk of houdt het van hersenkrakers? Voor ieder wat wils.

1. Boeken uit de kletsserie
Tafelklets!
is een kletsboek voor kleine en grote eters (4-99 jaar). Een boek met vragen en opdrachten voor iedereen aan tafel over jouw dag en over het eten op je bord. De speelse inhoud zorgt voor plezier en verrassende gesprekjes aan tafel.

Samen in gesprek met Duoklets: een bijzonder boekje met vragen, keuzelijstjes en aankruishokjes.
Elke linkerpagina in Duoklets mama is voor het kind en elke rechterpagina is voor mama. Als jij 1 dagje mama zou zijn, welke regel zou je dan willen afschaffen? Wat is jouw lievelingsfeest? En dat van mama?
Elke linkerpagina in Duoklets papa is voor het kind en elke rechterpagina is voor papa. Wat is de verste plek waar jullie samen geweest zijn? Interview papa: wat wilde je worden toen je klein was?
Ontdek hoe goed je elkaar kent, denk terug aan wat jullie samen hebben beleefd en interview elkaar over serieuze én gekke onderwerpen. Superleuk om samen in te vullen en je bewaart een prachtige herinnering voor later. Geschikt voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Eerder verschenen de volgende vrolijke invulboeken uit de kletsserie van Gezinnig: Kletsboek! (4+), Slaapklets! (4+), Vakantieklets! (6+), Emotieklets (5 tot 12 jaar), Tienerklets! (12+) en Natuurklets.

2. Ik leer mozaïken
Met deze set leer je op een eenvoudige manier mozaïeken. De voorbedrukte kaarten met aanwijzingen waar je de blokjes het beste kunt plakken, zorgen ervoor dat het altijd mooi wordt. Het stimuleert de creativiteit en de ontwikkeling van de fijne motoriek. De set Ik leer mozaïken is geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

SES Creative, de Nederlandse speelgoedproducent brengt onder de naam “Ik leer” verschillende sets uit, waarmee je je kind op spelende wijze de creatieve basisvaardigheden aanleert. Daarnaast kun je ook andere artikelen, van dit merk krijgen, van verf, klei, strijkkralen en Funmais tot complete knutselsets voor jongens en meisjes. Maar ook Outdoor speelgoed, Aqua sets en schmink ontbreken niet in het assortiment.

3. Crankity brain game
Laat je hersenen kraken, terwijl je de tandwielen op de juiste plek zet om de juiste combinatie te krijgen waarmee je de puzzel oplost. Gaat het je lukken om alle tandwielen in beweging te krijgen, door simpel aan het wiel te draaien? Kan jij uitvinden op welke lege plekken allemaal een tandwiel moet komen om zo de puzzel op te lossen? Met 4 moeilijkheidsniveaus, is Crankity een perfecte puzzel voor het verbeteren van je ‘bouwskills’, probleem oplossen, kritisch denken en concentratie. Een supercadeau voor kinderen die wel van een uitdaging houden. Je zal je met deze puzzel niet snel vervelen, er zijn namelijk 40 verschillende puzzelopdrachten op vier verschillende levels. Crankity speel je alleen en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar tot ongeveer 9 jaar.

4. Ivans Hinge puzzelslang
Houdt je kind van hersenkrakers, geduldspelletjes en behendigheid? Dan is de Ivans Hinge puzzelslang een leuke uitdaging. Hij is ook zeer geschikt voor mensen met ADHD/ADD, vormen van autisme en leerachterstanden. De puzzelslang is een flexibele en kunststoffen puzzel, die je diagonaal kunt draaien, dicht, open en omklappen. Draai de Hinge alle kanten op om de voorbeelden op de 56 voorbeeldkaartjes na te maken. Begin eenvoudig, maar al snel ben je verslaafd en wil je de patronen steeds een stapje moeilijker oplossen. Iedere kaart laat 2 puzzel voorbeelden zien, dus je kunt voorlopig vooruit. Het traint je brein, je vermogen tot logisch denken en ruimtelijk inzicht. Naast het oplossen van de puzzelslang is de Ivan’s Hinge tegelijkertijd ook lekker om mee te friemelen. Bekijk zeker ook eventjes het filmpje! Beelden zeggen namelijk meer dan woorden. Deze puzzelslang is voor kinderen vanaf 8 jaar.

5. Kinetic sand
Kinetic sand
is een nieuw en spannend materiaal om lekker mee te bouwen en te spelen. Kinderen die zeer sensorisch ingesteld zijn, zullen dit zand echt geweldig vinden. Het Kinetisch sand voelt heerlijk aan en heeft iets magisch. Je moet er gewoon mee blijven spelen! Het fijne is dat je handen mooi schoon en droog blijven. Het kinesthetische zand zal nooit uitdrogen en plakt alleen aan zichzelf, waardoor alle oppervlakken helemaal schoon blijven. Je hebt dus geen last van allemaal losse korrels zand. Kinetic sand is zeer hygiënisch en veilig.

6. Eichhorn houten blokken met geluid
De Eichhorn Bouwblokken is een superleuke set met 12 vrolijk gekleurde blokjes met geluid. De kleurrijke vormen met toffe geluiden stimuleren de fantasie en fijne motoriek van je kind. Zo klinken er mooie belletjes, kraaltjes, en houtenballetjes. De blokjes met kleine kraaltjes zijn voorzien van gekleurd plexiglas. Zo kan je kleine meid of zoon de kraaltjes ook goed bekijken. De blokjes met het belletje en de houtenkraaltjes zijn open, zodat kleine vingertjes ook lekker kunnen friemelen. Ook voor kinderen die extra prikkels nodig hebben om tot spelen over te gaan, is dit speelgoed erg uitdagend. Deze blokkenset is voor kinderen vanaf 1 tot 4 jaar. Het design is vrolijk, maar niet kinderachtig te noemen. Oudere kinderen vinden deze blokken daarom ook erg leuk mee te spelen.

7. Magna-tiles magnetische vormen
Magna-Tiles®
zijn magnetische vormen om mee te spelen. Er zitten verschillende vormen in de set, waarmee je hele mooie huizen, kastelen, boerderijen en andere bouwwerken kan maken. Je kan alles bouwen wat je fantasie maar kan bedenken. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Door de magnetische randen, blijven de onderdelen makkelijk aan elkaar ‘plakken’. Hierdoor kan je kind op een eenvoudige en snelle manier iets bouwen, waarna het fantasiespel kan beginnen. Als het licht door de doorzichtige tegels schijnt, ontstaat er een magisch kleurenspel. Kinderen vinden het fascinerend om te zien. Naast lekker bouwen, kun je Magna-Tiles® ook goed gebruiken in de les (of thuis) om geometrische vormen te leren. Kan jij bijvoorbeeld een vierkant maken van 2 driehoeken? Of hoe ziet een 2d kubus eruit? Ook kun je hiermee op een hele leuke speelse manier magnetisme uitleggen.

De platen zijn licht in gewicht, maar erg stevig. Het fijne van deze magnetische vormen ten opzichte van ander vergelijkbaar magnetisch speelgoed is, dat deze tegels dicht zijn. Zowel jonge kinderen (vanaf 3 jaar) als oudere kinderen met een achterstand in de motoriek of een fysieke beperking kunnen ze makkelijk vastpakken en ermee bouwen. Zoek jij leuk speelgoed voor een kind, tiener of volwassene met verminderde spierkracht, dan is dit echt ideaal. Ook is Magna-Tiles® een leerzame toevoeging aan het schoolspeelgoed.

8. Knuffels met lichtjes en muziek
Een knuffel met een nachtlampje en een muziekje kan je kind een veilig en geruststellend gevoel geven voor het slapen gaan, zoals bijvoorbeeld Trusten Uil (0 – 2 jaar), de kikker ‘Twinkling Firefly Frog’ (0,3 – 3 jaar), of Infantino – Dolfijn (vanaf 0 maanden) met z’n vijf mooie melodieën, waaronder geluiden uit de natuur. Voor iets oudere kinderen is de Catboy knuffel met alleen een nachtlampje dat na 10 minuten weer uitgaat, een leuk knuffelvriendje om mee naar bed te nemen.

9. UFO-speellamp
Deze speellamp is echt een supercadeau voor kinderen die al het buitenaardse helemaal leuk vinden, maar ook voor de stoere binken die ’s avonds toch liever nog een nachtlampje in de kamer willen hebben. De UFO projecteert een mysterieus en veelkleurig licht op het plafond, net als het ‘noorderlicht’. Naast de projector heeft deze vliegende schotel namelijk ook ramen die lichtgeven in 8 verschillende effecten. Met deze UFO van Cloud B kan je ook mee spelen. Hij maakt echt vette vlieggeluiden als je de UFO beweegt. Hoe gaaf is dat! Naast vlieggeluiden heeft hij ook twee rustgevende geluiden die je kan afspelen als je wil relaxen of snoezelen, maar natuurlijk ook om lekker bij in slaap te vallen. De UFO-speellamp heeft een 23 minuten timer, dus hij gaat vanzelf uit als je net in je diepe slaap komt.

10. TeeterPopper of wobbel
Voor nieuwsgierige kinderen die niet goed stil kunnen zitten, is de TeeterPopper supergaaf speelgoed. Hoe je ermee speelt, is helemaal aan jouw kind! Of ze er op rollen, of heen en weer wiegen, in zitten of op staan … kinderen willen gewoon bewegen met TeeterPopper! Het verbetert de algehele lichaamskracht, stabiliteit, kracht in de benen, balans, coördinatie en grove motoriek. “POP-POP-POP … POP POP POP!” De zintuigen worden elke keer als ze met de TeeterPopper spelen, op een leuke manier geprikkeld. Geef de kinderen een TeeterPopper en kijk wat er gebeurt. Het zien van de nieuwsgierigheid, de verrassing, de concentratie op de gezichten van de kinderen als ze nieuwe bewegingen uitproberen, is iets wat je niet wilt missen. De opwinding die Teeter-popper veroorzaakt is aanstekelijk, net als hun gelach. Zie ook de video over de Teeter-popper. Er is ook een houten variant, namelijk de Wobbel.

11. Fidget cube
We hebben allemaal weleens met een pen zitten klikken, met een been zitten trillen of met onze vingers zitten tikken op het werk of in de klas. Friemelen is volledig normaal gedrag en hoort vaak bij momenten van productiviteit, concentratie en brainstormen. De Fidget cube is een ongewoon verslavend stuk speelgoed van hoge kwaliteit en is speciaal als hulpmiddel ontwikkeld, dat je helpt tijdens momenten waarop er opperste concentratie van je wordt gevraagd. Daarnaast kun je er je fijne motoriek mee oefenen. Dit speeltje heeft zes zijden, waarvan elke zijde voorzien is van een leuke functie. Zo kun je schakelen, glijden, klikken, draaien en rollen. Door de Fidget cube kun je je beter consenteren en heb je minder stress.

Veel speelplezier!

Liefs,
Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

____________________________________________________________________________________________

PS: Wil je gratis tips over hoe je je (hooggevoelige) kind begeleidt? Lees dan ook mijn andere blogs op www.sterrenhemel.info/gratis-tips. Wil jij ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!