Boekentips over narcisme voor herkenning, erkenning en heling

Narcisme is een onderwerp dat tegenwoordig veel aandacht krijgt, maar tegelijkertijd ook behoorlijk complex is. De term ‘narcist’ wordt vaak in de mond genomen, soms als een scheldwoord, soms als een grapje. Maar wat bedoelen we eigenlijk echt als we spreken over narcisme? En waarom is het goed om hier meer over te weten te komen? Je vindt hier 11 boeken die op een toegankelijke manier de verschillende facetten van narcisme en de narcistische persoonlijkheidsstoornis belichten.

Als je te maken hebt met een narcist, dan kan dit grote gevolgen hebben. Zo kan het van invloed zijn op alle facetten in je leven, bijvoorbeeld op het gebied van je gezondheid en relaties. Het is belangrijk om jezelf te informeren over dit onderwerp. Niet alleen om de dynamiek te begrijpen als je in een relatie met een narcist zit, maar ook om te voorkomen dat je in de toekomst in een vergelijkbare situatie belandt. Door boeken te lezen over narcisme, leer je de rode vlaggen herkennen en kun je de vaardigheden ontwikkelen om jezelf te beschermen. Bovendien bieden deze boeken niet alleen inzicht, maar ook troost en ondersteuning op het pad naar herstel voor degenen die deze moeilijke reis doormaken. Dus, laten we samen op ontdekkingsreis gaan en meer begrip creëren rondom dit complexe onderwerp. Wij hebben daarom de volgende boeken over narcisme voor je onder elkaar gezet.

Boekentips

Narcisme
Herken én begrijp de narcisten in je leven

Hoe kan narcisme een invloed hebben op alle facetten van je leven én wat kun je doen om jezelf te beschermen? We kennen wereld-leiders als Trump en Poetin als zelfingenomen narcisten die over anderen heen walsen. Met dat beeld is iedereen vertrouwd. Maar een narcist kan ook op een veel subtielere manier beschadigen. In dit boek maakt de schrijver met vele herkenbare voorbeelden uit het dagelijks leven, duidelijk wat narcisme precies is en hoe je het in je naaste omgeving kunt herkennen. Ze stelt de juiste vragen om op een eenvoudige manier tot de kern van de zaak te komen: zijn er bepaalde mensen die door hun persoonlijkheid meer dan gemiddeld risico lopen om het slachtoffer te worden van een narcist, wat maakt iemand extra kwetsbaar? Kun je narcisten veranderen of ‘genezen’? Zijn narcisten zich er eigenlijk van bewust dat ze mensen kwetsen? En hoe doe je dat, grenzen stellen tegenover narcisten?


Uit de schaduw van narcisme
Over‐leven met een narcistische partner of ouder

Mensen met narcistische trekken kunnen heel behulpzaam en betrokken overkomen. Geen moeite is groot genoeg; jij bent het centrum van hun wereld. Maar na verloop van tijd, als de relatie een feit is, als er kinderen zijn of als er geen toeschouwers zijn, blijkt er helemaal geen wederkerigheid te zijn, geen echt diep- gaand contact, en dan blijkt dat alles eigenlijk om de narcistische ander draait. Dit proces is zo verwarrend dat je kunt gaan twijfelen aan alles. Ligt het toch aan mij? Ben ik zo’n zeurpiet? Ben ik echt zo ondankbaar? Als vanzelf ga je je als kind of als partner richten op die overtuigende, charmante ander, en langzaamaan wordt het steeds moeilijker om op jezelf te vertrouwen. In dit boek legt de schrijver stapsgewijs uit hoe je narcisme kunt herkennen en vervolgens hoe je weerbaarder kunt worden binnen de relatie, of daarbuiten, als je besluit de relatie te beëindigen.


Hoe overleef je een narcist?

Herken manipulatie en gaslighting en kies eindelijk voor jezelf

Wat is narcisme precies, en waaraan kun je een narcist herkennen? Leer in dit boek de zes meest voorkomende narcistische archetypes te onderscheiden (en je aan hun greep te ontworstelen), te weten de klassieke narcist, de high-achiever, het slachtoffer, de verslaafde, de (ingebeelde) zieke en de redder in nood. Of je nu te maken hebt met een narcistische partner, vriend, collega of ouder: hun invloed kan diepe sporen achterlaten. Misschien vermoed je dat je een giftige relatie hebt en wil je die verbeteren of verbreken. Of misschien is de relatie al verbroken, maar heb je haar nog niet verwerkt. Wat de situatie ook is: dit boek is jouw praktische gids bij het herkennen, doorgronden en ontwapenen van de narcist(en) in je leven. Maak korte metten met manipulatie en gaslighting en kies eindelijk voor jezelf.


Ben ik nou gek?

De invloed van de narcistische ouder op kind en partner

Binnen de muren van het gezin, laat de narcistische ouder diepe emotionele sporen achter, bij zowel partner als kinderen. Het is daarom in het belang van het hele gezin, om het manipulatieve gedrag van de narcistische ouder zo snel mogelijk te herkennen en ermee aan de slag te gaan. Dit boek geeft praktijkinformatie over de narcistische persoonlijk­heids­stoornis (NPS) en neemt je mee om inzicht te krijgen in het narcistische gedrag van de ouder. Het handboek geeft antwoord op vragen als: Wat kan je doen als andere ouder of als (volwassen) kind, om los te komen uit het web van manipulaties? Hoe kan je zelf weer de regie krijgen over je eigen leven? Met dit handboek komen de (ex-)partner en het kind zelfverzekerder en krachtiger in het leven te staan. Zij gaan uiteindelijk inzien dat het leed niet voor niets is geweest; ‘Het mooiste wat je dan kunt worden is jezelf’.


Het Gaslight Effect
Verborgen emotionele manipulatie herkennen en stoppen

De werking en ingrijpende gevolgen van gaslighting kwamen al in haar vorige boek, Het Gaslight Effect, Verborgen narcisme aan bod. Ook dit boek is een eyeopener voor de vele mensen die tegen wil en dank vast blijven zitten in een toxische relatie met hun gaslighter.
Hoewel gaslighten eruitziet als iets wat een meedogenloze dader een willoos slachtoffer aandoet, wordt een gaslightrelatie volgens dr. Robin Stern altijd veroorzaakt door de actieve betrokkenheid van twee personen. Deze interactie noemt zij de gaslighttango.
In ‘Het Gaslight Proces’ laat Robin Stern zien hoe deze gaslight-tango werkt, welke fasen je doorloopt en hoe je kunt stoppen met meedansen en zodoende loskomt van dat subtiele en glibberige proces van onzekerheid en angst, achterdocht en desinformatie. Met de vele (invul)oefeningen in dit boek ga je actief aan de slag om uit deze ongezonde dynamiek te ontsnappen.


Bescherm jezelf tegen narcisme en gaslighting
Klinisch psycholoog dr. Ramani Durvasula adviseert

Hoe weet je dat je in een relatie zit met een narcist? Dit onmisbare handboek biedt je praktische strategieën om narcisme te herkennen, gaslighting te weerstaan en te helen van schadelijke relaties.

In ‘Bescherm jezelf tegen narcisme & gaslighting’ laat dr. Ramani Durvasula zien hoe je veelbetekenende signalen van narcisme kunt herkennen, om zo te helen van ongezonde relaties en beter beschermd te zijn tegen toekomstige schade. De eerste stap is om te stoppen met proberen de narcistische persoon te veranderen en jezelf niet langer de schuld te geven. Dit inzichtelijke handboek helpt je om gaslighting te weerstaan, realistische grenzen te stellen en je eigenwaarde te herstellen na jarenlang misbruik.


Narcisme in relaties

Loskomen uit het web van een narcistische partner

Als partner van een narcist heb je in eerste instantie geen idee dat je met een narcist te maken hebt. Narcisten zijn uitermate charmant en weten hun zwarte kanten goed te verbergen. Pas gaandeweg de relatie ervaren hun partners het gebrek aan empathie, het agressieve gedrag, de machtswellust en het bijbehorende ego. Hun relatie wordt een worsteling, maar het blijft lang onduidelijk waaraan dat ligt. De narcist getuigt zelden van het hebben van zelfinzicht en zal zijn gedrag niet veranderen. De partner wordt daar uiteindelijke de dupe van. Met dit boek willen de auteurs vanuit het perspectief van de partner inzicht geven in vragen als: Waar kun je een narcist aan herkennen? Welke gevolgen heeft dit gedrag voor de relatie? Welke rol speel je zelf als partner bij het in stand houden van dit gedrag? En wat kun je doen om je uit je lastige positie te bevrijden?


Zal ik ooit genoeg goed genoeg zijn
Helen van een door narcisme verstoorde moeder-dochterrelatie

Veel vrouwen worstelen met de relatie met hun moeder. Vaak kom je er pas later achter dat je misschien wel een narcistische moeder had, die er niet voor je kon of wilde zijn. Je hebt inmiddels zelf de nodige levenservaring opgedaan, bent zelf moeder geworden, en ziet nu wat onvoorwaardelijke liefde en steun echt inhoudt. Dit boek staat vol herkenbare verhalen en helende inzichten die je helpen te rouwen om de moeder die je zo graag gehad had. McBride gaat hierbij niet uit van schuld en boete. Ze schrijft in inleiding: ‘Ik nodig je uit om met mij mee te gaan om over jezelf en je moeder te leren. Het zal niet altijd een comfortabele en makkelijke reis zijn. (…) Als je de eerlijke reflecties van je levenspatronen onder ogen ziet, zul je jezelf uiteindelijk leuker vinden en een betere ouder worden, beter worden in relaties en al het andere in het leven.’


Leven met een narcistische ouder
Een gids voor volwassenene partner

De meeste ouders doen er alles aan om te zorgen dat hun kind zich optimaal ontwikkelt. Het kind staat centraal. Maar ouders met narcistische trekken of een narcistische-persoonlijkheidsstoornis zijn juist gericht op zichzelf en hun eigen behoeften. Zij verlangen continu aandacht en bevestiging van hun kinderen, die vervolgens hun uiterste best doen om hun ouders te behagen en vooral niet te kwetsen. Dit zorgt voor ongezonde patronen die doorwerken tot op volwassen leeftijd.
Deze zelfhulpklassieker helpt volwassen kinderen van narcistische ouders om de negatieve patronen die ontstaan zijn in hun jeugd te doorbreken. Dit praktische boek biedt strategieën, tests, oefeningen en tips voor het omgaan met conflicten, het aangaan van gezonde relaties en het opbouwen van een zinvolle relatie met je ouder. Je zult met meer vertrouwen en empathie voor anderen en met meer zelfwaardering in het leven staan.


Houdt het dan nooit op
Helen van een door narcisme verstoorde opvoeding

Twijfelen aan jezelf, overgevoelig reageren, chronische stress, anderen niet kunnen vertrouwen, diepe gevoelens van schaamte: het zijn slechts enkele van de symptomen waar vele mensen die opgroeiden in een gezin van narcistische ouders mee worstelen.
Kinderen van narcistische ouders ontdekken al vroeg dat wat zij denken, willen of voelen niet belangrijk is. Ook kunnen ze nergens op vertrouwen, omdat de regels constant veranderen en de ouder er nooit voor ze is. Binnen het gezin komt de narcist immers altijd op de eerste plaats. Deze gezinsdynamiek heeft schadelijke gevolgen voor de eigenwaarde en ontwikkeling van deze kinderen, met blijvende impact in hun volwassen leven. Deel 1 schetst de dysfunctionele dynamiek waarin je bent opgegroeid. Deel 2 geeft je inzicht in de gevolgen die dit heeft gehad op jou. Deel 3 is een effectief stappenplan om te helen van het narcistisch misbruik.


Leven na narcistisch misbruik
Nu is het tijd voor jou

Narcisme komt vaker voor dan je denkt. Niet alleen in liefdes- relaties, maar ook in bijvoorbeeld vriendschappen en op de werkvloer. In ‘Leven na narcistisch misbruik’ helpt de schrijver je om je leven weer op de rails te krijgen als je hiermee te maken hebt (gehad), zowel op emotioneel als op praktisch gebied. Het boek geeft inzicht om narcisme te herkennen en tips voor slachtoffers om hieruit te komen en weer zelfliefde te vinden.


Deze gids is geschreven voor mensen die met narcisme te maken hebben, of hebben gehad en helpt je op de weg terug naar zelfliefde. Shanti Schiks (Amsterdam) is auteur van Elfin en De kracht van zelfliefde. Zij heeft de Selfin-methode ontwikkelt om weer zelfliefde te voelen.


Hulp nodig?
Als je worstelt met de impact van narcistisch misbruik, weet dan dat je niet alleen bent. Er zijn coaches en therapeuten die hierin gespecialiseerd zijn en je kunnen ondersteunen op je reis naar herstel en geluk. Neem vandaag nog contact op voor meer informatie over hoe we samen kunnen werken aan het opbouwen van jouw leven vol zelfliefde en geluk en stuur een bericht naar christine@sterrenhemel.info.

Christine Hemel
Holistisch jeugdtraumatherapeut & narcismecoach

____________________________________________________________________________________________

PS: Wil je graag contact met gelijkgestemden? Meld je dan aan voor de Facebookgroep Facebookgroep Helen van Narcistisch Misbruik.