Stress, de onderliggende oorzaak van veel ziektes

In ons hectische leven krijgen we continu te maken met een onzichtbare vijand die zich in verschillende vormen laat zien: stress. Aangezien HSP’s gevoeliger zijn voor stress, energieverlies en burn-outs, besteed ik graag aandacht aan dit onderwerp. Ongeveer 87-90% van de ziektegevallen waarmee mensen naar de dokter gaan, zou hiermee te maken hebben. Maar waarom is stress de boosdoener van zoveel gezondheidsproblemen?

Gezonde en ongezonde stress
Voordat we dieper op deze vraag ingaan, is het belangrijk om te weten dat er gezonde stress en ongezonde stress bestaat. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Deze stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Stress wordt ongezond als er sprake is van onvoldoende herstelmomenten, zoals bij langdurige stress of als de stress chronisch is geworden. Het maakt niet uit of de belasting mentaal of fysiek is.

Stress en ons immuunsysteem
Om te begrijpen waarom ongezonde stress de boosdoener van zoveel gezondheidsproblemen, moeten we het complexe samenspel tussen stress en ons immuunsysteem onder de loep nemen. Ons immuunsysteem, onze bodyguard tegen ziektes, wordt blootgesteld aan stress op drie fronten: fysiek, chemisch en emotioneel:

  • Fysieke stress:
    Treedt op bij blessures, ongelukken en trauma’s. Ons lichaam wordt dan fysiek belast, waarbij ons fysieke welzijn al dan niet tijdelijk uit balans raakt.
  • Chemische stress:
    Heeft te maken met schadelijke stoffen zoals bacteriën, virussen, hormonen en ongezond voedsel die een negatieve invloed op ons immuunsysteem hebben.
  • Emotionele stress:
    Ontstaat door emotionele druk, spanning en zorgen, en kan worden veroorzaakt door situaties zoals verlies van een dierbare, familieconflicten, relatieproblemen, hoge werkdruk en financiële zorgen.


Gevolgen van stress
Aangezien ons lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn, kan ongezonde stress niet alleen invloed hebben op ons mentale welzijn hebben, maar ook aantoonbare gevolgen voor onze fysieke gezondheid.

Als deze stress te veel wordt of te lang aanhoudt, kan dit leiden tot ziektes, lichamelijke of psychische aandoeningen die je belemmeren in het normale functioneren. Denk aan psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, maar ook lichamelijke klachten zoals hartkloppingen en een hoge bloeddruk. Deze signalen wijzen erop dat de stress te overweldigend is.

Psychologische weerbaarheid
Het is belangrijk om je te beseffen dat al deze vormen van stress ons brein en lichaam uit balans brengen. In deze balans ligt de sleutel tot psychologische veerkracht en gezondheid. Als hoofd, hart en buik (darmen) in harmonie zijn, dan is ons lichaam beter in staat om de uitdagingen van het leven op te vangen.

Jij bent de regisseur van jouw leven
Hoewel het leven geen handleiding heeft, kun je wel de regie over je eigen welzijn nemen. Dus, als je voelt dat stress je leven uit balans brengt en je verlangt naar innerlijke rust, dan nodig ik je uit om vandaag nog de eerste stap te zetten op dit pad en contact met mij op te nemen. Dan kijken we samen of en hoe ik je kan helpen. Je hoeft deze reis namelijk niet alleen te maken 💖
Je kunt mij bereiken door een bericht te sturen via https://www.sterrenhemel.info/contact/ of een e-mail naar christine@sterrenhemel.info.

Mijn consulten worden deels vergoed door een aantal zorgverzekeraars als je verzekerd bent voor alternatieve geneeswijzen. Voor informatie over de mate van vergoeding en door welke zorgverzekeraars, verwijs ik je graag naar: www.catvergoedbaar.nl.

Boekentip
Hoe komt het toch dat sommigen hoogsensitiviteit als een kracht zien en anderen het als een last ervaren? De sleutel is de manier waarop je omgaat met stress en stressoren. Daar gaat dit boek over:

Hoogsensitief omgaan met stress
Floreer in een wereld vol prikkels

In dit boek lees je wat hoogsensitiviteit écht is en waarom HSP’s gevoeliger zijn voor stress, energieverlies en burn-outs. Dankzij concrete strategieën leer je omgaan met typische struikelblokken, zoals overprikkeling, onbegrip, emoties overnemen, people pleasing en grenzen aangeven.
Ontdek hoe je door energieverlies te beperken weer de schoonheid van hoogsensitiviteit kunt ervaren. Zo kun je eindelijk doen waarvoor je gemaakt bent: floreren – zelfs in een wereld vol prikkels.
Zie voor meer informatie en hoe je dit boek kunt bestellen: https://shorturl.at/ajsxM.

Lieve groet,
Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

____________________________________________________________________________________________

PS: Lukt het je niet en heb je hulp nodig bij het opvoeden en begeleiden van je hooggevoelige kind? Modder niet langer aan en neem contact met mij op. Dan kijken we samen hoe ik je kan helpen of stel je vraag in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen.