Kijk in de spiegel van je hoogsensitieve kind

Het levenspad en moederschap is doorgaans een reis vol verrassingen, uitdagingen en onverwachte spiegelingen. Als holistisch gezins- en kindertherapeut heb ik het voorrecht om verschillende moeders te ontmoeten in mijn praktijk, ieder met hun eigen unieke reis en uitdagingen.

Dynamiek tussen moeder en kind
Een bijzondere dynamiek die regelmatig naar voren komt, is die tussen moeder en haar hoogsensitieve en temperamentvolle zoon of dochter. Het is een verhaal dat het hart raakt, omdat het de dans van spiegeling en groei tussen ouder en kind laat zien.

Worstelen met grenzen
In mijn praktijk ontmoet ik vaak moeders die zelf ook hoogsensitief zijn, prikkels vermijden, worstelen met het stellen van grenzen en kampen met een lage eigenwaarde. Dit kan een uitdaging vormen in het moederschap, vooral als zij een kind krijgen dat dezelfde hoogsensitiviteit vertoont, maar ook een sterke wil en temperament bezit.

Uitdagingen in het moederschap
Maar ook een kind dat zelf prikkels mijdt en angstig is, kan een uitdaging vormen als je zelf niet geleerd hebt om met je hooggevoeligheid en met emoties om te gaan. Daar zal ik in een ander blog meer over vertellen. In beide situaties kun je als moeder gespiegeld worden.

Groei door spiegeling
Deze situaties brengen overigens vaak een ‘mooie’, maar soms uitdagende spiegelwerking met zich mee. Jouw kind weerspiegelt vaak onbewust de onverwerkte emoties en uitdagingen van jou als moeder. Zijn temperament en sterke wil dagen je uit om jouw eigen grenzen te verkennen, om beter in staat te zijn ze aan te geven. Hij is als een levendig canvas waarop jij je eigen onzekerheden en moeilijkheden geprojecteerd ziet.

Ondersteuning

Als holistisch gezins- en kindertherapeut zie ik mijn rol als begeleider in dit proces van reflectie en groei. Ik help deze moeders om zich bewust te worden van hun eigen patronen en uitdagingen. Door middel van gesprekken, oefeningen en therapeutische technieken, ondersteun ik hen bij het verkennen van hun eigen hoogsensitiviteit, het herkennen en respecteren van hun grenzen en het ontwikkelen van een gezonde eigenwaarde.

Diepere verbinding met jezelf en je kind
Het prachtige aan dit proces is dat als jij als moeder begint te groeien en meer in harmonie komt met jouw eigen hoogsensitiviteit, dit een diepgaand effect heeft op de dynamiek tussen jou en jouw kind.

Je leert beter omgaan met zijn temperament en sterke wil. Je begrijpt zijn behoeften beter en kan effectiever reageren op zijn gevoeligheid.
Jouw kind fungeert als een katalysator voor de persoonlijke ontwikkeling van jou als moeder. Hij daagt jou uit om te groeien en te ontwikkelen, niet alleen als ouder, maar ook als mens.
Door dit proces van zelfontdekking en groei wordt de relatie tussen jou en je kind sterker en diepgaander.

Samen op pad
Het is een eer om deel uit te maken van deze reis, om te zien hoe moeders langzaam maar zeker hun eigen kracht ontdekken en hoe ze deze kracht gebruiken om hun kinderen met meer begrip, empathie en liefde op te voeden.

Het is een verhaal van transformatie, waarin zowel moeder als kind groeien en elkaar op een prachtige manier spiegelen en ondersteunen op hun unieke levenspaden.

Je hoeft het niet alleen te doen

Heb je hulp voor jezelf nodig en/of bij de begeleiding van je kind? Neem gerust contact met mij op via een pb of via christine@sterrenhemel.info voor een gratis inzichtsessie 💖

Mijn consulten worden deels vergoed door een aantal zorgverzekeraars als je verzekerd bent voor alternatieve geneeswijzen. Voor informatie over de mate van vergoeding en door welke zorgverzekeraars, verwijs ik je graag naar: www.catvergoedbaar.nl.

Lieve groet,
Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

____________________________________________________________________________________________

PS: Lukt het je niet en heb je hulp nodig bij het opvoeden en begeleiden van je hooggevoelige kind? Modder niet langer aan en neem contact met mij op. Dan kijken we samen hoe ik je kan helpen of stel je vraag in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen.