Hoe hou je alle ballen in de lucht als hooggevoelige moeder?

Ben jij een (hoog)gevoelige moeder? Misschien herken je het volgende. Dat je best veel ballen in de lucht te houden hebt. Je zorgt voor je gezin, hebt een parttime of fulltime baan en je huishouden. Je doet vrijwilligerswerk, bent mantelzorger. Vul zelf maar in … En je wilt waarschijnlijk alles ook nog erg goed doen. Zonder dat je het doorhebt, loopt jouw batterij leeg. Hoe laad je je batterij weer op?

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Juist als je geen tijd hebt om even te ontspannen, is het hoog tijd dat je je ontspant. De volgende tips helpen je hierbij:

Tip 1 Ademhalingsoefening
Dit is iets wat niet teveel tijd kost en je tussendoor kunt doen. Sterker nog, het is belangrijk om dit regelmatig even te doen. Dus nog voordat je je moe voelt. Om te voorkomen dat je teveel in je hoofd gaat zitten, is het belangrijk dat je goed geaard bent. Dus dat je contact hebt met de aarde, oftewel goed met beide benen op de grond staat. Dit is voor hooggevoelige mensen een aandachtspunt. Zij hebben namelijk de neiging om in hun hoofd te zitten. Je voelt je lijf niet en dus ook niet als je over je eigen grenzen gaat.

Oefening
Leg je handen op je buik en adem rustig door je neus gedurende 3 tellen in. Je buik wordt dan (iets) boller. Blaas rustig gedurende 3 tellen weer door je mond uit. Doe dit minimaal 3 keer. Dit kun je op je werk bijvoorbeeld doen als je op het toilet zit.

Tip 2 Wandelen in de natuur
Buiten zijn en dan vooral in de natuur, is heel ontspannend. Dus heb je de mogelijkheid om tussendoor of als je werkt in je pauze een wandeling te maken, doe dat. Als de zon schijnt, dan is het heerlijk om de zonnestralen op je huid te voelen. Je voelt je dan gelijk een stuk beter.

Voor de aanmaak van vitamine D is het ook erg goed. Om meerdere redenen is dat een belangrijke vitamine. Een tekort aan vitamine D kan dan ook vervelende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid. Een kwartiertje is al voldoende om een voorraadje vitamine D aan te maken. Blijf je langer buiten en schijnt de zon volop, bescherm je huid dan tegen de schadelijke UVA-straling.

Tip 3 Schrijven
Het is tot slot belangrijk om je emoties te uiten. Ben je niet zo’n prater, schrijf dan op hoe je je voelt. Alsof je tegen een hartsvriendin praat aan wie je alles toe kunt vertrouwen. Regelmatig schrijven kan namelijk een enorm positieve uitwerking hebben op je gemoedstoestand. Door je dagelijkse beslommeringen, je problemen en zorgen, maar ook waarvoor je dankbaar bent op te schrijven, krijg je namelijk veel inzicht in jezelf. Door je hoofd leeg te schrijven, zit je lekkerder in je vel.

Schrijf ook over je dromen, over hoe een normale dag in jouw perfecte leven zou verlopen. Schrijf over hoe je je zou voelen als je alles bereikt zou hebben wat je wilt bereiken. Gebruik schrijven als een manier om je toekomst vorm te geven. We kunnen een doel pas bereiken als we dit doel goed voor ogen hebben. Door te schrijven, stel je jezelf in de gelegenheid om je dromen in grote details uit te werken, waardoor ze bijna tastbaar voor je worden. Hoe zou jouw toekomst er dan uitzien?

Hulp nodig?
Er is nog veel meer wat je kunt doen om je batterij op te laden en om te gaan met overprikkeling. Heb je hier hulp bij nodig of heb je een vraag? Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek, begeleiding of kijk op www.sterrenhemel.info.

Liefs,
Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

____________________________________________________________________________________________

PS: Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met z’n hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!