Wat doe je aIs haren wassen een drama is voor je kind?

Als kinderen een keer shampoo of water in hun ogen hebben gekregen, kunnen ze bang zijn dat dit nog eens gebeurt. Het kan ook zijn dat ze bang zijn voor water of voor die enorme douchekop met die naar beneden stortende waterval. Bij veel peuters speelt vooral een gevoel van onmacht een grote rol. Kinderen die in de nee-fase zitten, zijn graag de baas over wat er met hen gebeurt. Als jij de haren van je kind gaat wassen, is hij de controle kwijt. Je kind moet zich namelijk volledig overgeven, en dat doet hij niet graag. Hoe zorg je ervoor dat het haren wassen geen drama meer veroorzaakt?

De volgende tips helpen jou om het ‘haren-was-ritueel’ op een ontspannen manier te laten verlopen:

 1. Leg uit
  Leg per stap precies uit wat je doet, zodat je kind weet waar hij aan toe is. Wees daarbij duidelijk en geduldig. Zeker als het haren wassen steeds zo’n strijd is geweest, zul je geduldig moeten zijn. Door te blijven praten met je kind kan je er ook achter komen wat hij nu het vervelendst vindt aan het haren wassen.
 2. Was eerst jouw haar
  Het kan helpen om eerst samen jouw haar te wassen. Je kind ziet dan wat er precies gebeurt tijdens het haren wassen en hoe jij reageert. Je kind zal het vast geweldig vinden om water over jouw hoofd te gieten.
 3. Betrek je kind erbij
  Door je kind te laten helpen. Dit vermindert ‘t gevoel van onmacht en het zorgt bovendien voor afleiding. Peuters willen graag alles zelluf doen.
 4. Hou het kort
  Het haren wassen hoeft ook niet gehaast te gebeuren, want dat geeft alleen maar onrust. Maar zorg ervoor dat het niet langer duurt dan nodig is.
 5. Gebruik een flesje om uit te spoelen
  Dit is een minder grote stortvloed water dan wanneer je de douchekop gebruikt. Misschien is je kind wel zo dapper dat hij het flesje of  bekertje zelf over z’n hoofdje wil uitgieten. Vind je een douchekop toch handiger, gebruik dan niet zoveel water tegelijkertijd.
 6. Maak van haren wassen een spelletje
  Je kan erbij zingen of er een spelletje van maken, zodat het haren wassen leuk wordt. Je kunt bijvoorbeeld om de beurt water over elkaars hoofd te gieten met een bekertje. Of gekke kapsels maken en tijdens het wassen in een spiegel kijken naar elkaars schuimhoofden.
 7. Geef complimentjes
  Vooral als je kind het haren wassen als een hele opgave ziet, is complimentjes geven erg belangrijk. Slaat hij zich dapper door het ‘haren-was-ritueel’ heen? Schroom dan vooral niet om hem daarvoor te prijzen. Dat heb je stoer gedaan!
 8. Gebruik een kinderdouchekapje
  Bescherm de ogen van je kind tegen shampoo met dit schattige douchekapje. Dit kinderdouchekapje heeft een ingebouwde band voor een veilige en comfortabele pasvorm rondom het hoofdje. Naast dat het voorkomt dat shampoo in de ogen van je kind komt tijdens het haren wassen of douchen is het ook geschikt voor haren knippen en beschermt het tegen de zon.

Mochten deze tips niet helpen? Geef het de tijd en wees geduldig met je kind. Weet dat dit het een fase is, die vanzelf over gaat.


Geschreven door:
Christine Hemel | HSP- en kindercoach
(Holistisch therapeut i.o./jeugdtrauma professional)

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met faalangst of zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom! Heb je een vraag en wil je persoonlijk begeleidt worden? Stuur gerust een mail naar christine@sterrenhemel.info.

Comments are closed.