Hoe ga je als HSP om met de invloed van de volle maan?

Slaap je ’s nachts weleens onrustig of kom je niet makkelijk in slaap? Grote kans dat het dan volle maan is. De maan staat dan als een heldere, ronde bol in al haar glorie aan de hemel. Dit is de periode waarin de kracht van de maan het grootst is. Vooral als je hoogsensitief bent, kun je dat merken. Hoe kan dat en welke effecten heeft de volle maan, maar nog belangrijker, hoe ga je daarmee om?

Het is bekend dat de maan de cyclus van eb en vloed aanstuurt. Als de maan zo krachtig is, is het niet onwaarschijnlijk dat ze ook effect heeft op ons lichaam en onze emoties. Dit zou kunnen komen omdat wij grotendeels uit water bestaan (50 à 70%).
Anderen menen dat onze chakra’s meer zijn geopend tijdens volle maan en dat dat ons gevoeliger maakt. Maar het zou ook kunnen komen door de wisselende balans tussen mannelijke energie (van de zon) en de vrouwelijke energie (van de maan) tijdens de hele maancyclus.

Invloed van de volle maan
En die effecten worden nog krachtiger tijdens een volle maan. Om precies te zijn een paar dagen vóór en een paar dagen erna. Tijdens die periode van de volle maan kun je dan niet (makkelijk) in slapen komen of intens dromen, je kunt emotioneler en prikkelbaarder zijn dan normaal, ook conflicten die sluimeren kunnen dan tot uitbarsting komen.

Tips
Wil je graag lekker slapen tijdens de volle maan of vind je het vervelend dat je emoties dan intenser zijn, dan heb ik de volgende tips voor je die je hierbij ondersteunen:

  • Zorg dat je lekker in beweging bent geweest, het liefst iets actiefs in de buitenlucht. Denk bijvoorbeeld aan lekker wandelen of sporten.
  • Als emoties versterkt worden door de volle maan, wees je dan extra bewust dat je je aandacht richt of positieve emoties en gedachten.
  • Probeer een slaapmeditatie, want ook de effecten van meditatie (en yoga) worden deze avond krachtiger. Het helpt je sneller in slaap te vallen en kalmeert je geest. Sprenkel hierna een paar druppels rustgevende olie op je kussen om het ontspannen gevoel de hele nacht vast te houden.

Is de invloed van de volle maan wetenschappelijk bewezen?
Keihard wetenschappelijk bewijs is er overigens niet voor de invloed van de volle maan, maar aangezien zelfs de Babyloniërs al schreven over de invloed van de maan op de natuur en de mensen, is er wel degelijk een relatie. En verder is het in dit geval een kwestie van vertrouwen op volksverhalen. Die zullen vermoedelijk niet voor niets al eeuwen standhouden.

Kalender- en boekentips
Ben jij (en je kind) gefascineerd door de maan en wil je er meer of gewoon een leuk verhaal over lezen, of wil je meer gaan leven naar het ritme van de maan? Dan zijn de volgende boeken en/of kalender wellicht interessant:

Sterren en planeten
Wil je alles weten over sterren en planeten? In dit informatief prentenboek (voor kinderen vanaf 5 jaar) lees je meer over de aarde, de maan, de zon, de sterren en de andere planeten. Hoe komt het dat er dag en nacht is? Waarom ziet de maan er soms anders uit? Is de zon een ster? Welke planeten zijn er allemaal? Als je buiten staat en naar de lucht kijkt, wat zie je dan allemaal? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord. De op zich lastige materie is op een zeer eenvoudige (en dus minder gedetailleerde) manier uitgelegd.
Er staan in dit boek ook leuke versjes en opdrachten, een grote uitklappagina en een miniquiz. Verder leest je ook hoe zelf maankoekjes kan bakken en hoe je een mooie raket van karton kunt maken. Dit boek is onderdeel van de prentenboekenreeks ‘Willewete’.

Papa, pak je de maan voor mij?
Dit is een prachtig prentenboek (voor kinderen 4 tot 6 jaar) van Eric Carle (de maker van Rupsje Nooitgenoeg) waarin een meisje graag met de maan wil spelen. De maan is heel hoog en zelf is ze te klein om erbij te kunnen. Met een heel lange ladder lukt het papa. Maar dan blijkt de maan te groot. Gelukkig wordt de maan elke nacht kleiner. Op speelse wijze wordt aandacht besteed aan begrippen als klein, groot, hoog, laag en lang.

Ik ontdek de sterren en planeten
Wat zijn hemellichamen? Hoe draait de aarde rond de zon? Welke andere planeten draaien ook om de zon? Wat is een zonsverduistering en hoe herken je sterrenbeelden? In boek (voor kinderen vanaf 9 jaar) wordt, op eenvoudige wijze, inleidend verteld over de zon, de aarde, de maan, ons zonnestelsel, planeten en hun manen, asteroïden, kometen, rondzwevende sterren en sterrenbeelden. De ruimtevaart wordt ook kort behandeld. In zeventien hoofdstukjes van elk een dubbele pagina komt het heelal aan bod in kortere en langere tekstblokken met veel leuke verklarende informatie en weetjes in diverse lettertypes. Af en toe is er een opdrachtje om zelf te doen. Het boek is rijk voorzien van (pagina)grote en kleine kleurenillustraties die goed aansluiten bij de tekst. Het taalgebruik is afgestemd op de doelgroep, eenvoudig en direct. Een leerzaam en verhelderend boek voor ‘beginnende’ sterrenkijkers. Geschikt voor gebruik op de basisschool.

Leven met de maan, werken met de energie van de maancyclus
Een mens vergeet wel eens hoeveel macht hij heeft over zijn eigen leven. Yasmin Boland (auteur, journaliste en astrologe), adviseert de lezer om zich te verbinden met de maanenergie om meer uit het leven te halen. Bij nieuwe maan formuleer je je wensen en maak je een concreet plan om je dromen daadwerkelijk uit te laten komen. Bij volle maan gaat het om introspectie, om vergeving en aandacht besteden aan ergernissen en boosheid. De grote schoonmaak en het loslaten bij volle maan helpt ons daarmee om zonder blokkades onze wensen bij nieuwe maan beter te manifesteren. Alle maanstanden worden vergezeld van feiten en uitleg en wat te verwachten, bij het vallen in de twaalf dierenriemtekens en de huizen. Dit geeft de lezer inzicht in hoe specifiek om te gaan met de maanstanden in zijn leven. Bij elke maanstand worden bovendien verwerkingsoefeningen gegeven zoals meditaties, affirmaties, mantra’s en chakra-oefeningen; elke stand heeft een begeleidende aartsengel en godin.

Maankalender 2023, leven in harmonie met de maan
In deze maankalender lees je hoe je in 2023 van dag tot dag kunt leven in harmonie met de maan. Volg dagelijks de cyclus van de maan en lees welke activiteiten die dag gunstig of juist minder gunstig zijn. Wanneer het bijvoorbeeld een goed moment is om de administratie te doen, naar de kapper te gaan of te ontspannen. Naast de diverse maanfasen en hun invloed op het dagelijkse leven, lees je ook over relevante achtergrondinformatie over de maan en de astrologie. Zo lees je bijvoorbeeld wat het betekent als dit jaar de maan in Tweelingen staat of als er een maansverduistering is. Wat gunstig is om te doen bij nieuwe maan, wassende of afnemende maan, of de verschillende maanfasen, zoals het eerste kwartier en nog veel meer interessante wetenswaardigheden waar je praktisch mee aan de slag kunt.

Geschreven door:
Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

Lees ook:

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!