Boeken voor hoogggevoelige kinderen

Boeken lezen of eruit voorgelezen worden is leuk en leerzaam voor kinderen. Naast dat het hun woordenschat uitbreidt, is het ook goed voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. De kans is groot dat hooggevoelige kinderen zich ‘anders’ dan andere kinderen voelen. Hoe fijn is het dan als de hoofdpersoon uit het boek op jou lijkt en dingen meemaakt die je herkent, maar ook dat je leert hoe je hiermee om kunt gaan? Tot slot kun je als ouder aan de hand van een boek een bepaald onderwerp bespreekbaar maken met je kind.

Zo zijn de boeken over Kabouter Langmuts geschikt voor hooggevoelige kinderen (van 4 tot en met 8 jaar) die snel overprikkeld worden en nieuwe dingen spannend vinden. De boeken over Draakje Vurig zijn voor de hooggevoelige kinderen met een sterke wil (strong willed) heel herkenbaar (van 3 tot en met 7 jaar).

De verhalen over Kabouter Langmuts
In de verhalen over Kabouter Langmuts komen onderwerpen voor, die een grote rol spelen in het leven van hooggevoelige kinderen. Langmuts maakt die dingen ook mee en naast dat hij laat zien wat hij spannend of lastig vindt, leert deze gevoelige kabouter hoe je daarmee om kunt gaan. Achterin de boeken staan ook nog uitgebreide tips voor ouders (en leerkrachten) over het thema van het betreffende verhaal. In de Langmuts-reeks vind je de volgende titels:

Langmuts is een held
In het boek Langmuts is een held is Kabouter Langmuts verdrietig. Hij begrijpt niet waarom hij sneller van slag is dan de andere kabouters. Als zijn vriend Kleine Uil hem heeft uitgelegd dat hij gewoon meer en beter ziet, hoort, ruikt en voelt dan de anderen, bedenkt Langmuts iets slims. Maar al gauw blijkt dat het juist heel handig kan zijn om de wereld zo intens te beleven!

Langmuts op school
In het boek Langmuts op school lees je dat Langmuts het meestal wel fijn vindt op school, maar wordt vaak moe door alle prikkels. Dan krijgt hij last van buikpijn, wordt boos of moet huilen zonder te weten waarom. Op een dag wil Langmuts eigenlijk naar huis, maar ze moeten eerst buiten spelen. Hij heeft geen zin om mee te doen met tikkertje. Als hij niet terugkomt, gaat iedereen zoeken. Ook kleine uil, zijn vriend. Waar is Langmuts? Nadat ze hem uiteindelijk gevonden hebben, bedenkt juf Tara een slim plan om het op school nog fijner te maken.

Langmuts en het feest
Langmuts en het feest is Langmuts is uitgenodigd voor een feestje. Hij weet niet of hij dat wel leuk vindt. Want hoe gaat zo’n feestje? Wat gebeurt er allemaal? Langmuts vindt het zelfs zo spannend dat hij er eigenlijk niet naar toe wil. Gelukkig heeft zijn vriend Kleine Uil een goed plan …

Langmuts en de vakantie
In het boek Langmuts en de vakantie is Kabouter Langmuts blij, want hij gaat op vakantie! Maar als hij het aan Kleine Uil vertelt, wordt hij toch een beetje verdrietig. Want wat moet hij straks allemaal missen op vakantie? Als de twee vriendjes ineens iemand om hulp horen roepen, hebben ze geen tijd meer om erover na te denken. Ze moeten helpen! En zo ontmoeten ze iemand die veel verstand heeft van op vakantie gaan …

De verhalen over Draakje Vurig
Naast dat de verhalen over Draakje Vurig die op rijm zijn, heel herkenbare verhalen zijn voor de enthousiaste, wilskrachtige, maar ook gevoelige ‘heethoofdjes’, maken de tekeningen ook visueel hoe de spanning zich opbouwt bij ’t draakje. Zijn lijfje kleurt dan namelijk van groen, oranje naar rood. Achterin staat een uitleg over hooggevoeligheid in combinatie met een sterke wil. Tot slot zit er ook een spanningsmeter in het boekje Draakje Vurig op school, daarop staat met Draakje Vurig in de kleuren groen, oranje en rood. Je kind kan aangeven hoe hij zich voelt en samen kun je kijken hoe je hem weer ‘groen’ krijgt als hij richting de kleur oranje of zelf rood dreigt te gaan. Ook in deze boeken vind je uitgebreide tips.

Draakje Vurig
In het boek Draakje Vurig, heeft ’t draakje een superidee. Hij weet precies wat hij wil, namelijk naar het eiland varen en wil dit plan hoe dan ook uitvoeren. Ook al doet hij nog zo hard z’n best, ondanks zijn inspanningen dreigt z’n plannetje te mislukken. Maar opgeven doet ’t draakje niet. Dan wordt ook duidelijk waarom hij Draakje Vurig heet …

Draakje Vurig op school
In het boek Draakje Vurig op school doet ’t draakje erg zijn best in de klas. Hij vindt het leuk op school, maar er gebeurt soms wel erg veel om ‘m heen. Na zo’n drukke schooldag kan de vlam dan plotseling in de pan slaan.

Help… ik voel zo veel
Kinderen krijgen zeer veel informatie en prikkels te verwerken. Als deze prikkels op een goede manier worden gefilterd, is er niets aan de hand. Een groeiend aantal kinderen blijkt echter gevoelig te reageren en raakt overprikkeld. Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het teveel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan. Dit boekje Help… ik voel zo veel is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van ±7-11 jaar, ouders, onderwijzers en hulpverleners.

Ik prik
Soms wordt het Egel teveel. Het is te druk, te luid, het gaat te vlug. Een feest is dan geen pretje. Egel zet zijn stekels op en prikt per ongeluk alle ballonnen stuk. Zijn vrienden proberen hem op te vrolijken. Maar hoe ga je om met zoveel prikkels? Prachtig verhaal in al zijn eenvoud, over een egeltje dat teveel piekert. Is hij de enige die niet van grote drukte houdt? Schildpad stelt hem gerust. Egel is heus niet de enige. En Egeltjes vrienden laten hem zien dat ze van hem houden zoals hij is. Dit boek Ik prik met warme en lieve illustraties heeft een geruststellende boodschap voor kinderen van 4-8 jaar.

Ferm
Ferm is een enthousiast, gevoelig jongetje dat HEEL grote ideeën heeft, HEEL boos kan worden en HEEL verdrietig kan zijn. Logisch, want Ferm doet nooit iets half! Gelukkig heeft hij Haai en wat díe toch allemaal over boosheid te vertellen heeft …
Ferm is een grappig, vertederend en herkenbaar boek voor enthousiaste kinderen met een sterke wil. Het boek Ferm dat troost kan bieden en op een luchtige manier handvatten aanreikt is voor kinderen van 4-9 jaar.


Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach.

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!

 

Comments are closed.