Waarom is een huisdier belangrijk voor je kind?

Veel kinderen willen dolgraag een huisdier hebben. Naast dat zo’n maatje in huis gezellig is, zou het goed zijn voor de ontwikkeling van je kind. Hij leert te zorgen en verantwoordelijkheid te nemen voor een ander. Verder zou het goed zijn voor de sociale vaardigheden. In hoeverre is dat zo en welke invloed heeft een huisdier precies? Maar ook, wat zijn belangrijke dingen om rekening mee te houden als je een dierenvriendje voor je kind in huis neemt?

De invloed van een huisdier
Kinderen komen al vroeg in contact met dieren; zowel echte dieren als knuffels, maar ook in (teken)films. Knuffeldieren worden vertroeteld en worden overal mee naartoe genomen. Ze geven een gevoel van veiligheid. Ook leren ze door een huisdier over het leven; vriendschap, voortplanting, geboorte, ziekte, ongelukken en dood.
Er is nog maar pasgeleden onderzoek gedaan naar de invloed van huisdieren. Dit onderzoek keek naar de sociaal-emotionele ontwikkeling; zoals zelfvertrouwen, sociale omgang en moreel besef, maar ook naar de cognitieve ontwikkeling van een kind, oftewel het leervermogen.

Sociaal-emotionele ontwikkeling
Een huisdier kan ervoor zorgen dat een kind zich veilig voelt. Vooral voor hooggevoelige kinderen is dat belangrijk. Uit diverse studies komt naar voren dat kinderen met een huisdier meer zelfvertrouwen en weerbaarder zijn. Ook toont onderzoek aan dat kinderen die opgroeiden in een huishouden met honden, later als volwassen sociaal vaardiger zijn. Dit zou komen doordat de sociale interactie tussen mensen versterkt wordt.
Tot slot kan een dier psychische klachten helpen te voorkomen door de sociale steun die hij biedt. Een kind kan al z’n geheimen aan ‘m kwijt, zonder dat het doorverteld of dat erover geoordeeld wordt.

Cognitieve ontwikkeling
De cognitieve ontwikkeling zegt iets over hoe goed een kind kan leren. Hier is minder onderzoek naar gedaan. Uit het onderzoek dat gedaan is, blijkt dat de invloed op de cognitieve ontwikkeling samenhangt met de band die het kind met het dier heeft. Een huisdier kan het leren van taal stimuleren omdat het kind tegen z’n maatje dingen die ‘m bezighouden vertelt, maar ook omdat hij ‘m wil belonen, straffen, commando’s geven of aanmoedigen.
Kinderen blijken verder dingen beter te leren en onthouden over onderwerpen waar ze zich emotioneel bij betrokken voelen. Heel vaak houden ze een spreekbeurt over hun huisdier. Bij sommige lesprogramma’s betrekken ze dieren erbij om het concentratievermogen van het kind te verbeteren of om het kind te motiveren.

Gezondheid
Dieren aaien werkt ontspannend, zelfs al het kijken ernaar. De hartslag en de bloeddruk verlagen erdoor. Naast de ontspanning zorgt het voor een beter immuunsysteem. Een dier kan dus ook een positieve invloed hebben op de gezondheid.

Uit de meeste studies blijkt dat kinderen die opgroeien met een huisdier over het algemeen meer zelfvertrouwen, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Dit geldt voor kinderen van alle leeftijden, alleen is de invloed van een huisdier het sterkst rond het begin van de pubertijd. Dit heeft te maken met het feit dat kinderen dan meer verantwoordelijkheid voor een huisdier krijgen of meer problemen en onzekerheden ervaren en dan extra baat hebben bij de emotionele ondersteuning van een huisdier. Ook de ouders spelen een belangrijke rol hierin. Het is namelijk zo dat kinderen die een goede band met hun ouders hebben en steun van hen krijgen, ook makkelijker steun ontvangen van een huisdier.
Aangezien een kind nog een verantwoordelijkheidsgevoel moet ontwikkelen, is het belangrijk dat de ouders hun kind hierin begeleiden en het goede voorbeeld geven. Doen ze dat niet, dan vallen alle voordelen weg.

Huisdier aanschaffen?
Wil je graag een huisdier, dan is het wel belangrijk om een aantal dingen te weten. Is iemand in het gezin allergisch? Welk huisdier past het beste bij jullie? Heb je de ruimte voor een dier? Hoe verzorg je het dier en hoeveel tijd kost ’t? Wat doe je als je met vakantie gaat; heb je iemand die de verzorging over kan nemen of breng je je dier naar een pension? Wat zijn de kosten voor verzorging en alles wat erbij komt kijken? Lees hierover, zodat je weet waar je aan begint.

Mocht je als ouder geen huisdier willen en je kind wel, dan is het niet aan te raden om het te doen. Jij bent namelijk wel de eindverantwoordelijke. Wil je je kinderen om leren gaan met dieren, dan is het ook heel erg leuk om regelmatig naar de kinderboerderij te gaan of de hond van iemand uit de buurt uit te laten.

Boeken over de verzorging van je huisdier
Wil je je kind leren hoe hij z’n huisdier verzorgt? Dan kun je naast dat je dat voordoet ook erover lezen. Er zijn voor kinderen die nog niet kunnen lezen èn de beginnende lezer in de leeftijd van 4 t/m 7 boeken over het verzorgen van je huisdier. In de reeks van Corona AV+ verschenen:

Deze boeken zijn bedoeld om de woordenschat van jonge kinderen te vergroten. Dit gaat beter als het boek over een onderwerp gaat waar je kind geïnteresseerd in is. Bij ieder boek hoort ook een website met leuke extra’s, zoals luistertekst, filmpjes, puzzeltjes, weblinks, quizjes. Een speelse manier voor kinderen om meer te weten te komen over hun huisdier.

Zoek je een boek waar uitgebreid beschreven staat over de verzorging van bijvoorbeeld een kat of een hond? Dan zijn Katten en kittens en Hondenopvoeding goede en volledig handboeken en naslagwerken van de specialist in dierenboeken, waarin alles duidelijk beschreven staat en geïllustreerd is met mooie foto’s. De volgende onderwerpen komen aan bod: verzorging, voeding, levensfasen, gedrag, voortplanting, genetica, gezondheid en rassenoverzicht.

In het boek Kattig Of Poeslief? Opvoedgids voor kittens lees je hoe je je kitten een optimale start geeft en leer hem alles wat hij nodig heeft om een ontspannen en evenwichtige kat te worden. Een kat die optimaal is voorbereid op alles wat hij in zijn leven tegenkomt, van dierenartsbezoek, stofzuiger en vachtverzorging tot het gebruik van krabpaal en kattenbak. Leer hoe je op de juiste manier met je kitten kunt spelen of hoe je een kat veilig naar buiten laat. Auteur Liesbeth Puts is een ervaren en gecertificeerd kattengedragstherapeut. Ze geeft je op een heldere en overzichtelijke manier inzicht in het leven van je kitten. Haar adviezen zijn wetenschappelijk onderbouwd, maar vooral praktisch toepasbaar. De talloze vragen en problemen die ze in de afgelopen jaren kreeg voorgelegd, vormen de basis voor dit boekje.
Het boek Kattig Of Poeslief? is verdeeld in acht onderwerpen: aanschaf, opgroeien, gezondheid, belonen en straffen, nieuw gedrag aanleren, verzorging, gedrag afleren en spelen. Of je van plan bent om een kitten aan te schaffen of adviezen nodig hebt bij de opvoeding, “Kattig of poeslief?” is een betrouwbare en onmisbare hulp tijdens het eerste levensjaar van je kitten!

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach
Holistisch gezins- en kindertherapeut

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!