Hoe bereid je je hooggevoelige kind voor op het nieuwe schooljaar?

Nog even en dan begint het nieuwe schooljaar weer in het noorden van Nederland en in België. In het zuiden en het midden van Nederland zijn de scholen inmiddels gestart. Voor hooggevoelige kinderen kan dat best heel spannend zijn. Misschien krijgen ze een andere juf of meester? Komen er nieuwe kinderen in de klas, zijn er kinderen weggegaan? Wat gaat er allemaal gebeuren? Kortom: Hoe zal het zijn? Die onzekerheid kan een onveilig gevoel geven, waardoor je kind niet lekker in zijn vel zit. Hoe ga je ermee om als je merkt dat je zoon of dochter er tegenop ziet om naar school te gaan?

Zonder dat je het weet, kan je kind met allerlei vragen, gedachtes en gevoelens rondlopen. Hierdoor kan hij slecht of onrustig slapen, buik- of hoofdpijn krijgen of vage klachten. Het is daarom belangrijk om hierover te praten met je kind, zodat je samen kunt kijken wat hij nodig heeft. Maar wat doe je als je kind niet makkelijk over zulke dingen praat en de neiging heeft om zich terug te trekken?

Herkenning en erkenning
Hoe fijn is het voor je kind om herkenning en erkenning te krijgen voor hetgeen hij voelt? Dat hij niet de enige is die dit heeft en dat ’t niet gek is. Maar ook dat hij weet hoe je hiermee omgaat. Dat kan door het lezen van een boek waarin de hoofdpersoon dingen meemaakt en voelt die voor hem herkenbaar zijn. Het is makkelijker om te praten over wat de hoofdpersoon in een boek beleeft en voelt, dan over je eigen gevoelens. Langmuts op school is zo’n boek dat helpt om met jonge hoogsensitieve en prikkelgevoelige kinderen (voorlezen vanaf ongeveer 4 t/m 8 jaar) te praten over school. Het is voor alle kleine helden die hun plek vinden in een woelige wereld.

Het verhaal Kabouter Langmuts op school
De hoofdrolspeler Kabouter Langmuts vindt het meestal wel fijn op school, maar wordt vaak moe door alle prikkels. Dan krijgt hij last van buikpijn, wordt boos of moet huilen zonder te weten waarom. Op een dag wil Langmuts eigenlijk naar huis, maar ze moeten eerst buiten spelen. Hij heeft geen zin om mee te doen met tikkertje. Als hij niet terugkomt, gaat iedereen zoeken. Ook kleine uil, zijn vriend. Waar is Langmuts? Nadat ze hem uiteindelijk gevonden hebben, bedenkt juf Tara een slim plan om het op school nog fijner te maken.

10 uitgebreide tips voor een fijne schooltijd
Het fijne van het boek Langmuts op school is, dat er achterin 10 uitgebreide tips staan voor ouders en leerkrachten die bijdragen aan een fijne, veilige en plezierige schooltijd. Dit zijn namelijk belangrijke randvoorwaarden voor een kind om goed te kunnen leren en zich verder te ontwikkelen.

Langmuts-reeks
Het boek Langmuts op school is onderdeel van de Langmuts-reeks. Deze bestaat verder uit Langmuts is een held, Langmuts en het feest en Langmuts en de vakantie. In deze boeken komen thema’s aan de orde, die in het leven van hoogsensitieve kinderen een grote rol spelen. Naast de herkenning die het geeft en de mooie beeldende tekeningen, is het leuk om uit voor te lezen, maar ook om zelf te lezen of cadeau te geven.

Ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden
Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met zijn hooggevoeligheid of hoe jezelf hiermee omgaat? Deel je ervaring of vraag in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Ben je nog geen lid? Je bent van harte welkom!

Vind je dit zinvolle tips? Deel dit blog dan via de shareknop. Dankjewel! Wil je meer tips? Lees dan het blog 5 tips voor een fijne start van het nieuwe schooljaar.

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach.

Comments are closed.