Hoe voorkom je een woedeaanval of huilbui bij je kind?

Zonder dat je het doorhebt, kan er spanning bij je kind opgebouwd worden. Als het plotseling tot een ontlading komt, kan dat voor jou als donderslag bij heldere hemel komen. Net als een slapende vulkaan die ineens tot uitbarsting komt. Hoe kun je signaleren dat het emmertje van je kind over dreigt te lopen en wat kun je doen om zo’n woedeaanval of huilbui te voorkomen?

Kinderen krijgen op een dag veel indrukken te verwerken. Daarnaast hebben ze te maken met prestatiedruk. Hoogsensitieve kinderen zijn daar extra gevoelig voor. Bedenk allereerst dat je kind er niet bewust voor kiest om boos te worden of in huilen uit te barsten. Veelal voelen ze zich naar en hebben naderhand spijt van hun gedrag. De volgende stappen helpen jou om je kind om te leren gaan met stress en te voorkomen dat je kind last krijgt van een woedeaanval of een huilbui:

Praat op een rustig moment met je kind
Blijf kalm en toon interesse in je kind. Welke behoefte zit er achter zijn of haar gedrag? Als je kind zich schuldig voelt, dan kun je zeggen dat je hebt gemerkt dat hij of zij het vervelend vindt wat er is gebeurd. Toets of dat klopt. Als dat zo is, kun je aangeven dat je graag wilt helpen om dit te voorkomen. Dat je dit soort dingen kan leren. Door samen te oefenen, zal het steeds beter gaan. Luister met aandacht als je kind reageert op wat je zegt. Geef je kind het gevoel dat hij goed is zoals hij is. Zo’n gesprek kun je heel mooi hebben aan de hand van een boek. Welke boeken hiervoor geschikt zijn, lees je in het blog Boeken voor hoogggevoelige kinderen.

Help je kind stress te herkennen
Het opbouwen van de stress, kun je vergelijken met een temperatuurmeter die oploopt. Naarmate de spanning zich opbouwt, stijgt de temperatuur. Belangrijk is om de eerste signalen te herkennen. Waaraan merkt je zoon of dochter dat hij of zij bijna boos wordt of moet huilen? Wat voelt je kind dan in zijn of haar lichaam? Wat denkt je kind? Wat is de aanleiding? Stel deze vragen om je kind te helpen stress te herkennen. Luister aandachtig. Als je dit duidelijk hebt, dan kun je namelijk tijdig ingrijpen.

Hoe kun je een woedeaanval of huilbui voor zijn?
Door het op tijd te vertellen en actie te ondernemen als hij of zij voelt dat de spanning zich in zijn of haar lichaam opbouwt. Dus bijvoorbeeld: Wat is er veel lawaai. Ik vraag of ze wat zachter doen. Ik heb last van het raam dat openstaat en vraag of het dicht mag. Tot slot moet het lichaam de prikkels kwijtraken. Dit kan bijvoorbeeld door een wandeling te maken, je terug te trekken, je gevoelens te bespreken, een knuffel te krijgen. Het kan ook zijn dat je kind zo druk is en de prikkels eruit moeten. Dan kan het helpen om te rennen, touwtje te springen, stampen op de grond, gooien met of schoppen tegen een bal.

Gaat het toch een keertje niet helemaal goed. Veroordeel je kind dan niet. De volgende keer beter! Vier de successen. Dus gaat het goed, ga dan iets leuks met je zoon of dochter doen. Geef je kind positieve aandacht.

Wil je weten hoe je je kind leert omgaan met zijn emoties? Dan is de online mini training Grip op de emoties van je hooggevoelige kind iets voor jou. Heb je een vraag? Stuur dan een mail naar christine@sterrenhemel.info.

Vind je dit zinvolle tips? Deel dit blog dan via de shareknop. Dankjewel!

Geschreven door: Christine Hemel | HSP- en kindercoach.

____________________________________________________________________________________________

Wil jij ervaringen uitwisselen over dit onderwerp met gelijkgestemden of wil jij weten hoe je je kind leert omgaan met zijn hooggevoeligheid? Dat kan in de Facebookgroep Hooggevoelige Moeders en Kinderen. Je bent van harte welkom!

Comments are closed.